Text: -A A +A

Отправната точка за разбирането на фирмената култура е интервюто за работа, по време на което сме оценявани, но сме и оценители. Трябва да разберем колкото може повече подробности за фирмената култура в екипа, в който ще работим, за да вземем правилно решение преди да започнем работа.

Фото: stock.xchng

Работата е хубаво нещо – дава ни препитание и може да удовлетвори нашите амбиции. Но това е крайният резултат от трудовата ни дейност. Въпросът в случая е в това, как постигаме този резултат от гледна точка на съответствието между нашите ценности и фирмената култура. Получаваме ли удовлетворение от самия работен процес и атмосферата, в която работим?

Работата във фирма, чиято фирмена култура противоречи на вътрешните Ви разбирания, винаги е напрегната и дори потискаща. Няма значение колко голяма заплата вземате или колко високо във фирмената йерархия сте се изкачили, ако работите в скандализирана и неетична културна среда, в която се чувствате нереализирани като личност.

Събеседването за работа е най-добрата достъпна възможност да направите оценка на средата, в която ще работите. Но как бихте могли да направите тази оценка? Фирмената култура не винаги е това, което се декларира гласно. Тя се отразява в ценностите, вярванията и нормите на поведение, които се приемат от членовете на екипа. Фирмената култура намира своето отражение в думите и поведението на всеки служител, а ръководителите дават тон за културата на цялата фирма.

Често специалистите по човешки ресурси казват, че един или друг кандидат за работа не съответства на сформирал се във фирмата екип и няма да може бързо да стане член на групата. Всъщност, това означава, че кандидатът за работа няма да може да приеме фирмената култура. Много големи фирми имат политика да наемат на работа само такива хора, които ще поддържат установената корпоративна култура. Това е един начин да запазят традициите на фирмата си.

Рядко се намира работа, която изцяло отговаря на нашите разбирания за добра фирмена култура. Целта ни е да намерим такава фирма, която има ценности, които бихме могли да приемем и да поддържаме.

Бъдете внимателен наблюдател

Посочваме няколко неща, които биха Ви помогнали да се ориентирате във фирмената култура още по време на интервю за работа:

 • Как Ви гледат хората, които провеждат интервюто?
 • Какви речеви изрази те използват най-често?
 • Как се чувствате, намирайки се в работните помещения на фирмата?
 • Подготвени ли са интервюиращите? Закъсняват ли или идват навреме?
 • Получили ли сте предварително въпроси за интервю или сте уведомени предварително за темата на разговора?
 • Как Ви третират: като затворник или като гостенин?
 • Въпросите отправяни към Вас са предизвикани от подозрение или от професионално любопитство?
 • Внимателно ли Ви изслушват?
Питайте за подробностите

Не прикривайте това, че искате да научите повече неща за фирмената култура. Бихте могли направо да питате за това, което Ви интересува. Например:

 • Бихте ли могли с няколко думи да ми опишете фирмената Ви култура?
 • Как фирмата постъпва в случаите, когато някой от служителите има различно мнение или има конфликт между колеги?
 • Как фирмата оценява резултатите от работата на служителите?
 • Съществува ли някакъв морален кодекс във фирмата?
 • Опишете, моля, стилът на управлението на фирмата!
 • Какви качества притежават най-успешните служители във Вашата фирма?
 • Какво е отношението на фирмата към квалификацията на персонала?

Преди да вземете окончателно решение и да започнете предложената Ви работа, трябва да бъдете сигурни, че заедно с новата работа ще можете да приемете фирмената култура.

Успех!

Прочетено: 8,266 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 15.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Ура, мисля че въпросите които видях по повод фирмената култура ми изпълниха душата. ...така ми се отвори “глътка” и мода да допълня темата с още няколко, които със сигурност ще задам при следващото си интервю- ей така за спорта, да преценя и аз отсрещната страна.1. Какъв процент от фирмата са свързани по родствена линия, и на какви позиции са.2. Искам да знам фирмата има ли HR, юрист консулт, и интернет страница. – по подробностите от трите ще разбера на какво ниво е фирмата – развиваща се с желание без пари, развиваща се с пари, с текучество; западаща с много кадри.3. Бих попитал какъв вид “team building” се практикуват и колко често. ..и оттук насетне – почвам да говоря само в цифри (работил толкова години, осъществил толкова проекта, участвал в толкова зделки, имащ потенциал -тоест кошницата клиенти и подизпълнители )и какво мога да очаквам в замяна.Направо ще си преглътнат и ще ме ...изтърват:)


Добави коментар