Text: -A A +A

Предстои ви тест за нова работа, но не знаете как да подходите. Нервно преговаряте различни въпроси и отговори, научени от справочниците, чоплите семки или дъвчете солети, подновявате си червилото пред конкурентите. Не го правете, защото Биг Брадър вече ви гледа.

Фото: stock.xchng

Най-новият тип тест за кандидати за нова работа, включваща и комуникационни умения, представлява просто престой на журито зад врати с тъмни стъкла и чакащи отпред кандидати за назначение. Докато мераклиите за поста - независимо дали става дума за офис мениджър или просто за портиерка, общуват помежду си, психолозите на фирмата следят кой как реагира в диалога.

Българката Гери Христова, участвала в подобен кастинг за международна авиокомпания, сподели, че момичетата престояли цял час пред тъмните стъкла, очаквайки някой да ги извика за препитване. Междувременно някои завързали разговор, други се уединили, за да се концентрират за интервюто, чиято тема била "Опит в комуникациите". След 45 минути, през които момичетата се изнервили максимално, иззад тъмните врати излязла една от експертките и посочила кои девойки са отстранени. Без никакви въпроси.

Това били момичетата, които са стоели встрани от останалите кандидатки и не са встъпили в разговор с тях, защото ги класирали като некомуникативни. Другите отстранени кандидатки били прекалено агресивните, които се стремят на всяка цена да доминират в диалога и превземат вниманието на останалите. Момичетата, които се опитвали да балансират между спорещите, не размахвали ръце в разговора и се усмихвали най-често, били с най-високи оценки в теста. Онези, които репетирали как да се държат пред комисията, загубили при крайното класиране.

"Биг Брадър" тестът, тоест комисията, която наблюдава спонтанните реакции при закрити врати, е все по-популярен при изпитите за нова работа, когато се набират екипи, работещи с хора. В такива ситуации кандидатите са много по-спонтанни - точно онова, което е нужно на комисията, свикнала отдавна с превземките на мераклиите да достигнат до дадена престижна длъжност. За места като шеф на пиар отдел във фирма например се търсят предимно служители, които умеят да общуват с всякакъв тип хора, да излизат от различни ситуации без проблем и да водят непринудени разговори дори по непознати дотогава проблеми.

На Запад в подобни ситуации преди препитването се пускат специални "куки", тоест психолози от екипа на фирмата, които да провокират различни скандали или психологически игри, а кандидатите биват избирани по реакцията си. "На практика интервюто свършва, преди да е започнало. Докато чакаш да бъдеш изпитан, ти вече си проверен чрез реакциите си в непосредственото общуване", разказа Гери Христова. В тяхното препитване авиокомпанията направила още един тест - от картички на лего да построят кули. Това било проверка дали имат европейско или азиатско мислене.

Според българките, работещи в тази компания, има няколко много важни фактора при кандидатстването за длъжност в международна фирма. Абсолютно забранено е да си слагате червило в тоалетната преди теста. Дори и да сте се скрили от конкурентките си, "Биг Брадър"-ът на фирмата със сигурност ви вижда. Камо ли да си носите цяла палитра за гримиране и да си освежавате физиономията на публично място - веднага ви се пише една точка минус. Приема се за ваша слабост или за неспособност да подбирате качествена козметика, ако не сте се боядисали правилно още преди да се явите на интервюто.

Дама, която на 5 минути си подновява червилото, отпада още от първия кръг на интервюто, твърдят от Пи Ар агенцията "Макензи", защото я смятат за прекалено нервна. Това обаче естествено важи само за онези жени, които са кандидатствали за работа в сферите на връзките в обществеността, както и във всяка друга дейност, където трябва да контактуват с хора.

Естествено, ако позицията, за която се състезават, е компютърна дейност, могат да оправят червилото си толкова често, колкото желаят, макар че компютърът едва ли е в състояние да го оцени.

Прочетено: 7,597 пъти Източник на статията: Стела Стоянова, Вестник Стандарт http://big.bg | 26.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!