Text: -A A +A

Класически въпрос към кандидата за работа – „Имате ли някакви въпроси?” Истината е, че повечето HR-специалисти, които провеждат интервю за работа, питат кандидатите за техните въпроси без да очакват да чуят някакви осмислени въпроси. Практиката показва

Фото: Flickr

Практиката показва, че повечето кандидати за работа дори и да зададат някакви въпроси в края на интервю за работа, изобщо не слушат какво им се отговаря. Те просто искат да се покажат „заинтересовани” и „мислещи” специалисти. За тях е по-важен самият факт, че те се интересуват от нещо, отколкото отговора, който им дава човекът, провеждащ интервю.

Перфектните кандидати задават само такива въпроси, на които наистина искат да чуят отговор, защото ценят времето на интервюера и фирмата, която те представляват, защото наистина искат да работят там, за където кандидатстват.

Ето пет въпроса, които можете да чуете от перфектният кандидат за работа:

1. Какво очаквате от мен да изпълня на това работно място в първите 60-90 дни?

Добрите кандидати искат да се захванат за работа. Те не желаят да харчат няколко седмици или месеци за да „се запознават с фирмата”.

За тях е важно да знаят от самото начало какво се изисква от тях и да планират успешната си работа.

2. Какви са главните характеристики на вашите водещи работници?

Перфектните кандидати искат да станат перфектни постоянни служители. Фирмите са различни и, съответно, основните качества на водещите работници/служители, се различават.

Възможно е най-добрите сътрудници във фирмата са тези, които имат по-голям стаж във фирмата. Може би, креативността се явява по-важния фактор в работата им, отколкото стриктното спазване на методиките. Възможно е, че намирането на нови клиенти е по-важно направление на дейността във фирмата, отколкото изграждането на дългосрочни отношения с клиенти.

Най-добрите кандидати искат да знаят това, защото искат да разберат доколко техните умения и способности отговарят на изискванията на фирмата и защото те имат амбиции да станат топ-служители във фирмата.

3. От какво точно зависи успехът на дейността на фирмата?

Сътрудниците са един вид инвестиция. Всеки сътрудник трябва да генерира достатъчно печалба за фирмата. Иначе за какво да му плащат заплата?

Във всяка работа някои видове дейност се явяват по-важни от други. За работодателя е важно да намери подходящ за конкретното работно място кандидат, тъй като обучението на неподходящ кандидат струва пари, а производителността на неподходящ човек е по-ниска от перфектния за мястото човек.

Перфектните кандидати искат да знаят за наистина важните за работодателя неща, защото знаят, че ако помагат на фирмата да бъде успешна, самите те също стават по-успешни.

4. Какво правят сътрудници на фирмата през свободното време?

Щастливите сътрудници обичат това, което правят и хората с които работят.

Това, разбира се, е сложен въпрос. Всеки интервюер би могъл да отговори на него само най-общо. Важно е, че кандидатът, който задава този въпрос, иска да се увери, че наистина има реален шанс да стане част от този конкретен екип (защото често перфектния кандидат има възможност да избира работодателя си).

5. Как планирате да се справяте с ....?

Всяка фирма може да се сблъска със сериозен проблем. Това може да бъде активността на конкурентите, нови технологични изисквания на пазара, промени в тенденциите на пазара и др.

Когато кандидатът задава този въпрос, той иска да види какви са неговите възможности да се качи още едно стъпало нагоре в професионалното си развитие, той се надява работодателят да е достатъчно стабилен, за да се задържи в бизнеса и на служителя няма да бъде принуден да напусне.

Перфектния кандидат не само иска да чуе какво мисли по въпроса потенциалния работодател, той желае да чуе какво планирате да предприемате и какво място той, кандидатът, ще намери в тези планове.

Успех!

Прочетено: 9,776 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 04.11.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!