Text: -A A +A

Настъпи моментът, когато сте се подготвили за Вашето интервю за работа, предвидели сте и най-дребните детайли и изведнъж се случва нещо непредвидено. Какво да правите? Да паникьосвате и да се откажете от предложения Ви шанс за добра работа или да се опитате да оправите нещата?

Фото: Flickr

Разбира се, когато непредвидената ситуация вече е факт, нямате време да търсите съвети. Но, се надяваме, че след като прочетете тази статия, в критичния момент ще се сетите за някой от нашите съвети. Дано те да Ви помогнат.

Със сигурност закъснявате за интервю за работа

Съдбата в лицето на счупените рейсове, задръстванията по улиците, пожарите и изгубените ключове от колата, понякога ни предизвиква. Изведнъж и Вас Ви връхлита тази напаст и разбирате, че закъснявате за дългоочакваното интервю.

Какво да правите?

Най-напред, поемете дъх и се успокойте. В момента сте здрави, всичко Ви е наред, следователно проблемът който имате не е от жизненоважно в момента значение.

Трябва да се обадите на човека, който ще провежда интервю с Вас, да му кажете, че закъснявате и задължително да посочите причината за това (не забравяйте телефонния му номер вкъщи!). Много важен момент в случая е да не се обаждате пет минути преди или дори след назначения Ви час. Редно е да предупредите интервюера колкото може по-рано.

Помислете, какво ще кажете за причината за своето закъснение. Посочената от Вас причина трябва да бъде истинска. Ако не сте изпечен лъжец, няма да можете да говорите убедително. Разбира се, че причините от рода на „закъснявам, защото се успах”, няма да се приемат за удовлетворителни.

По време на обаждането си първо трябва да се представите, после да кажете, че Ви е насочено интервю за еди-кой-си час и после да се извините, че се налага да закъснеете и да посочите причината. Имайте предвид, че никой не е задължен да Ви премести часа за интервюто, но ако сте достатъчно убедителен и любезен, няма причини да Ви откажат. Ако работодателят е заинтересован да си намери добър специалист за работното място, той няма да откаже да направи интервю по-късно или да насрочи друг ден и час.

Не знаете как да отговорите на зададения Ви въпрос

Ами сега? Хванати сте натясно. Въпросът, който Ви е зададен изобщо не Ви е минавал през ума и изобщо не сте подготвени.

Какво да правите?

Глупаво е да мълчите и да гледате умно или да отговорите „Не знам”. Затова, опитайте се да се съвземете бързо и паузата след задаването на въпроса да не се проточва безкрайно.

В случай, ако изобщо не можете да разберете, какво точно Ви питат, помолете любезно да Ви разяснят какво точно Ви питат. Понякога въпросът, зададен от интервюера в същност Ви е познат като материя, но е зададен по подвеждащия за Вас начин.

Когато въпросът е пряко свързан с желанието на интервюера да му покажете логическото си мислене, можете да отвърнете: „Въпросът е много интересен. Бих искал малко да помисля.”

Не се опитвайте да измисляте остроумен или „интересен” начин да отговорите или да приложите някой от предварително подготвените „универсални” отговори. Няма да удовлетворите интервюера, а само ще се представите като повърхностен човек.

Понякога по време на интервю преднамерено се задават „разсейващи” въпроси, които на пръв поглед нямат никаква връзка с темата на събеседването. Това се прави с цел да покажете как действате в критична ситуация и как прилагате логическото си мислене за разрешаването на проблема. Например, могат изведнъж да Ви питат „Колко тежи „Боинг – 747”?” Мислете на глас, за да намерите отговор на такъв въпрос. Никой няма да чака да отговорите веднага: „150 тона” (стига да не кандидатствате за мястото на авиационния инженер).

Прочетено: 12,372 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 22.01.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!