Text: -A A +A

Мислите, че сте се подготвили за събеседване идеално, наспали сте се, изглеждате перфектно и сте се запознали с дейността на фирмата, в която кандидатствате за работа. Дори сте преговорили предварително отговори на най-вероятните въпроси. Всичко изглежда перфектно или, поне, много добре. Но...

Фото: Flickr

Не са Ви предложили исканата длъжност. Сигурни сте, че вината не е във Вашето представяне, а в непрофесионализма на специалиста по човешките ресурси. Дали е така? Разбира се, че никой не е застрахован да попадне на не професионалист.

Ако мислите, че сте извадили този късмет, вижте, дали няма да познаете човека, който е провел интервю за работа с Вас, в една от групите на най-често срещаните видове „лоши” водещи на събеседване:

1. Организиран до побъркване

Специалистите „човешките ресурси” от този тип най-вероятно се притесняват от интервюто дори повече от Вас, защото те са си наумили да Ви зададат всички въпроси, които са подготвили предварително. И не само да Ви ги зададат, а и да не объркат внимателно обмислената поредност на задаването. Такъв човек изобщо няма да се трогне, ако започнете да отговаряте „встрани” от темата, дори информацията, която му поднасяте, има пряко отношение към работата Ви в конкретната област. В най-лошия случай, събеседникът Ви дори може да Ви прекъсне и да помоли да отговаряте само на тези въпроси, които той Ви задава.

Каква е противоотровата?

Ако смятате, че не сте успели да кажете за себе си нещо важно, което може да Ви представи като добър кандидат за работа, изчакайте, когато интервюиращият Ви зададе всичките си въпроси и го помолете за възможността да добавите нещо за себе си. Така, събеседникът Ви от една страна ще се чувства, че е изпълнил своята програма, а от друга ще мисли, че контролира ситуацията. Има голяма вероятност да Ви позволят да се изкажете.

2. Робот

Вие не сте против да отговаряте на всичките въпроси, които Ви задават, но, в същото време, бихте искали да получите малко повече информация за фирмата, в която кандидатствате, и за перспективите си да направите кариера в тази фирма. Вие се опитвате да направите някакъв диалог в тази посока с интервюиращия, но той изобщо не реагира на въпросите Ви, продължавайки да Ви задава въпрос след въпрос. Разбира се, няма как да накарате човека да отговаря на Вашите намеци и, дори, на директните Ви въпроси.

Каква е противоотровата?

В случая имате само една възможност да се сдобиете с интересуващата Ви информация – да си я набавите от други източници. Един от най-добрите източници е, например, служител на тази фирма (ако имате възможност да говорите с такъв).

3. Приказливец

Планирали сте да прекарате на интервюто най-много половин час, а вече минава втори час от събеседването, но интервюиращия изобщо не изглежда като човек, който смята скоро да приключва. Освен това, очаквали сте да говорите за фирмата, за своя опит и перспективите за работата Ви на желаната позиция, а събеседникът Ви по-скоро Ви намери за слушател, с когото да сподели впечатленията си от последната си ваканция в Гърция.

Каква е противоотровата?

Продължавайте да слушате интервюера си много внимателно, защото наред с напълно безполезната за Вас информация, човекът все пак ще вмъква нещо, пряко касаещо работното място, за което кандидатствате, и за Вашите шансове да се сдобиете с това работно място. В края на интервюто не забравяйте да благодарите интервюера затова, че той е отделил толкова много време лично за Вас.

4. Малък оправен гений

Интервюерът успява едновременно да говори по телефона, да отговаря на въпросите на другите служители, да преглежда електронната си поща и, между другото, да Ви задава някой-друг въпрос. Вие започвате да се чувствате като човек, който не е улучил момента и е дошъл без да са го чакали.

Каква е противоотровата?

Питайте най-любезно, дали не е по-удобно да дойдете в по-ненатоварен ден. Има вероятност да Ви предложат друг ден за интервю. Ако и през второто Ви посещение ситуацията пак се повтори, можете да се замислите, дали това не е стандартен начин на работа в тази фирма и дали изобщо Ви трябва такава работа.

Успех!

Прочетено: 8,067 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 08.12.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!