Text: -A A +A

Работата и задачите, които на пръв поглед изглеждат скучни, безполезни и безинтересни, често са необходими за нашето професионално развитие. Опитът показва, че често тези „излишни” дейности са от голямо значение за нашето развитие. Но как да накараме себе си да вършим рутинните и неинтересните неща, без да превърнем живота си във върволица от сиви и досадни занимания?

Фото: stock.xchng

Съвет 1. Когато не ви се иска да започвате някаква работа, защото тя ви изглежда безкрайна и трудно изпълнима, разделете я на малки подзадачи. Започнете да ги вършите последователно една по една, като за всяка изпълнена подзадача си слагате едно плюсче.

Ще видите, че събирането на плюсчетата ще направи вашата работа малко по-забавна!

Съвет 2. Ако не ви се иска да вършите някаква работа, защото тя е рутинна, автоматична и малко интересна, намерете нов начин за нейното изпълнение.

Концентрирайте се и намерете решение, което ще позволи работата да бъде изпълнена по-бързо или по-лесно. Можете да се опитате да автоматизирате рутинната работа. Ако не можете да го направите сами, консултирайте се с някой специалист.

Съвет 3. От време на време - обратно на горния съвет - специално поемайте рутинна, неизискваща полагането на „умствени усилия” работа.

Използвайте я като един вид антистресова процедура, помагаща да си подредите мислите.

Съвет 4. Когато трябва да вършите някаква работа в екип, но нямате никакъв ентусиазъм да се захващате с това, опитайте се първо да ентусиазирате останалите членове на екипа.

Когато мотивирате други хора и активно ги убеждавате в нещо, вие самите започвате да се мотивирате и подхващате работата с много по-голямо желание.

Съвет 5. Ако ви се налага да вършите някаква работа, която ви изглежда скучна и неинтересна, опитайте се да започнете да я вършите така, все едно тя е много интересна за вас и ви доставя голямо удоволствие. Само опитайте!

Има голяма вероятност да задържите ентусиазма си достатъчно дълго време и да извършите цялата работа бързо и лесно.

Съвет 6. Ако не са ви помогнали предишните съвети, остава ви само едно нещо – представете си нещо приятно, с което можете да се захванете веднага, след като приключите неприятната работа.

Докато обмисляте приятните занимания и „витаете в облаците”, времето ще мине много бързо и ще свършите цялата неприятна работа, без да забележите.

Успех!

Прочетено: 1,939 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 05.03.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!