Text: -A A +A
Четете още в Кариера: влияние, Приложна психология

С помощта на интонацията на гласа можете незабележимо да влияете върху други хора, като залагате в тяхното подсъзнание скрити заповеди.

Фото: stock.xchng
Малко теория

Нищо не става от само себе си – нито възникват емоции, нито се раждат чувства и симпатии. Дали ви е тъжно, или имате добро настроение – всичките ви емоции минават през вашето подсъзнание. Вие не забелязвате по-голямата част от това, което остава във вашето подсъзнание и като резултат мислите, че всичко е „станало случайно”.

Сега си представете, че знаете как можете да вкарате в подсъзнанието на друг човек някакво чувство или мисъл. Вие веднага получавате огромни възможности! Трябва само да се научите да го правите.

Вградени заповеди

Вграденото съобщение е част от изречението, която се акцентира с помощта на интонация или жест. Човекът, който ви слуша, може да не обърне внимание на такова скрито съобщение, но то вече се е промъкнало в подсъзнанието му и е заседнало там.

Как работи това? Например, вие казвате на своя изнервен приятел: „Аз имах един познат, който по време на проверката от данъчните се е държал доста спокойно и с достойнство”. Частта на изречението, която е маркирана с курсив, се казва с различна интонация. Човекът слуша това, което му казвате, мисли за вашия познат или за проверката от данъчните, но в същото време вградената заповед „спокойно и с достойнство” му заповядва да се държи точно по този начин.

Още един пример: трябва да създадете приятелска работна атмосфера във фирмата, в която работите, да направите така, че хората да се чувстват стегнато, но комфортно. Трябва да започнете да разказвате някаква история, като отделяте с интонацията на гласа думите като „приятен”, „сигурен”, „комфортно”. Историята, която разказвате, може да бъде всякаква – за вашата любима котка, за нов филм или за партито, което сте посетили предишните почивни дни. Хората подсъзнателно ще отбелязват думите, които подчертавате, и подсъзнателно ще ги прилагат към себе си като заповед да се чувстват комфортно и сигурно. Като резултат атмосферата в работата ще стане по-весела и непринудена.

Правила за скрито влияние

Помнете, че най-важното в скритите заповеди е, че те задействат две нива на възприемането. Не ги използвайте едновременно, за да могат вашите заповеди да влияят не върху съзнанието, а върху подсъзнанието.

Изречението: „давайте сега да се отпуснем” няма да има голям ефект. Хората ще разберат вашия призив, но той няма да прониква в подсъзнанието, а ще се възприема съзнателно и няма да има добър ефект. В същото време, ако разкажете някаква история със скрити заповеди, настроението на хората явно ще се покачи. Например: „Миналият петък ние с колегите от съседния отдел доста сме се отпуснали в съседното заведение, беше забавно да пообщувам с колегите по неофициален начин.”

Ясна интонация на гласа

Променяйте интонацията на гласа само когато казвате неща, които искате да подчертаете. Всички останали думи, в които „пакетирате” своето послание, трябва да казвате с обичайна интонация. По този начин само това, което искате, ще остане в подсъзнанието на слушателите.

Внимавайте какви думи използвате!

Трябва да бъдете много внимателни и предпазливи, когато казвате скритите заповеди. Не давайте негативни скрити заповеди, те не само могат да създадат лошо настроение у слушателя, а и да осигурят трайна антипатия към вас от неговата страна.

За да се научите да давате ефективни скрити заповеди, тренирайте върху околните. Разкажете някоя и друга история и наблюдавайте как ще се промени настроените на вашите колеги или приятели.

Това умение се придобива сравнително лесно. Само не трябва да очаквате много голям ефект от вашите действия, ако на някой колега са му намалили заплатата, вашите истории със скритите заповеди за отпускане и добро настроение, вероятно няма да имат шокиращо добър ефект.

Успех!

Четете още в Кариера: влияние, Приложна психология
Прочетено: 6,984 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 26.02.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!