Text: -A A +A

Финансовият успех на фирмата не зависи от физиономията на ръководителя, а само от добрата му работа? Не се заблуждавайте!

Фото: stock.xchng

Зависимостта между заплащането на труда и външността на работника е открита отдавна. Сътрудниците на Университета на Йелс са забелязали, че симпатичният работник през живота си печели с 230 хил. долара повече спрямо не толкова симпатичния си колега.

Според учените на Харвард, само за високия ръст (не по-малко от 182 см.), на високите мъже средно плащат с 5525$ повече, отколкото на по-ниските им колеги.

Цялата истина за този въпрос е разнищило списанието Psychological Science.

Все пак, какво може да се каже за външността на ръководителите?

За да се уточни този въпрос, професорите от Лондонската школа за бизнес Маргарит Ормистон, Елеин Вонг и Майкъл Хаселхан от Университета на Уисконсин-Милуоки са анализирали фотографиите на ръководството на General Electric, Hewlett Packard, Nike и други фирми. Общо са били анализирани 55 фирми от списъка на Fortune 500 със среден годишен доход 38 млрд. $ и брой на сътрудниците над 100 хил. души.

С други думи, разглеждани са били данните за чертите на лицето на топ ръководители на фирми, имащи възможно най-високи финансови постижения и доход, получени от тези фирми под управлението на конкретните ръководители.

Авторите на изследването разбира се са запознати с някога популярната система за разпознаване на психотиповете на престъпници и други асоциални личности. Но те са имали противоположна задача – да открият черти на лицето, които предварително предполагат успех.

Като резултат от експеримента е била открита зависимост между определени черти на лицето на ръководителя и ефективността на работата на цялата фирма.

Изследователите са открили, че мъжете ръководители (за жените не е била открита зависимост) имащи по-широко лице, значително по-добре успяват да ръководят фирмата, отколкото техните колеги с по-издължено лице.

Професорите дори са изчислили индикатор на пропорционалността на лицата WHR (width-to-height ratio – отношение на широчината към височината на лицето). Както се изясни, костната структура на лицето е много важна за успеха, както и съотношението на разстоянията между скулите и от веждите до горната устна.

Авторите на изследването признават, че топ мениджърите могат да проявяват агресия и нечестност в отношенията, но това не отменя факта, че мениджърите с „правилните” лица постигат по-висок успех в организирането на успешна работа на фирмата.

Пожелаваме ви успех, независимо от това дали имате „правилно” лице, или не!

Прочетено: 1,278 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 29.01.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!