Text: -A A +A

Работата Ви, извън работното Ви време, е по-лесно забележима от Вашите началници, ако работите в малка фирма. Но служителите в големите фирми знаят, че въпреки факта, че извънредната работа не може да бъде избегната, шефовете не винаги „забелязват” усърдието и най вече, удълженото работно време на своите служители. Но, Вие, като кариеристи, знаете, че Вашите старания трябва да бъдат забелязани и съответно поощрени (в това число и материално). Какво бихте могли да направите?

Фото: stock.xchng

Поемайте извънредна работа от време на време, без да я превръщате в постоянно задължение

Ако непрекъснато работите извън работното си време, Вашите колеги и началници започват да възприемат този факт като нормален, а не като извънреден. Оставайте след работното си време, само в най-важните случаи, които наистина изискват Вашето присъствие – например, когато трябва да завършите спешен проект или имате непредвидени проблеми, които не могат да бъдат решени по-късно и т.н. Точно по време на такива спешни случаи, Вашето присъствие на работното място, след работното време, ще бъдат забелязани от началниците и колегите Ви. Те ще започнат да Ви уважават и да Ви смятат за ценен сътрудник.

Ако, обаче, късното „висене” в офиса е обичайно за Вас, от страни това ще изглежда така, като че ли Вие не успявате да се справите със задълженията си в работно време и не можете да организирате работния си график.

Извънредната работа трябва да бъде забелязана

Ако тихичко си вършите работата, криейки се от колегите и шефовете си, бъдете сигурни, че никой няма да забележи Вашето старание. Освен, ако „едно птиче”, по някаква случайност не прошепне това на шефа Ви!

Как да направите тайното явно? В никакъв случай, не оповестявайте на околните за времето на своето идване и напускане на работното място. Трябва да използвате тайна техника. Най-добре за Вас, работи времето на изпращане на електронната Ви поща. Не се срамувайте да изпратите отчета си или прясно завършената презентация на шефа си по електронната поща веднага, щом сте приключили работата си – например, късно през нощта или някоя съботна вечер.

Отбелязвайте си, колко време работите извънредно

Направете си едно „дневниче”, където да записвате, колко и кога сте работили извън работното си време. По този начин ще можете да организирате своето време и да следите, извънредната работа да се превръща в обичайния начин на работа за Вас. Освен това, винаги ще имате под ръка отчет, съдържащ списък с най-важните задачи, които Ви се е наложило да решавате извън работното си време. В последствие събраната от Вас информация, може да Ви помогне да направите поредната стъпка в своята кариера.

Използвайте извънредната си работа, за постигане на целите си

Ако вече сте натрупали достатъчно информация, за извънредната работа в своето „дневниче”, е настъпило време да използвате тази информация за постигането на личните си цели. Тази информация, може да се окаже доста важна при обсъждането на работната заплата или продължителността на Вашата отпуска. Внимавайте, да не бъдете агресивни, когато поднасяте своята информация на началника си и не допускайте ситуацията, когато да не можете да потвърдите извънредната си работа с конкретните факти или дати на създаването на документи.

Ако въпреки всичките ни съвети, не сте успели да направите извънредната си работа „забележима” за ръководството на фирмата, замислете се, дали друг работодател не би могъл да Ви предложи по-подходящо работно време или по-подходящо заплащане, адекватно на работните Ви часове

Прочетено: 7,903 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 15.04.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!