Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Повечето от ръководителите имат диктаторски наклонности.

Фото: stock.xchng

Затова логично възниква въпросът: “Какво да правя, ако моят шеф е монстър?” Отговорът “Да напусна” приемаме за грешен – къде ще избягате, ако такива шефове са навсякъде? Трябва да се научите да се спогаждате.

Както си знаем, никой още не е срещнал котка, която да се интересува, какво мислят за нея мишките. По-важното за нас е това, какво шефът ни мисли за нас. И как да се спогаждаме с него, като запазим своето достойнство и не си търсим разправии?

Диктаторите биват няколко вида: единият е скандалджия и непрекъснато се кара с подчинените си, другите са като валяк - валират Ви с хилядите си изисквания. Смешното е, че повечето от тях се смятат за добри душички, които са качили подчинените си на главата.

Най-напред – не разочаровайте шефа си. Ако той се смята за демократ, ненатрапчиво му дайте да разбере, че Вие го възприемате точно като такъв. Ако той иска да изглежда страшен и авторитарен, не се противете – треперете пред него, дори и да не изпитвате тези чувства наистина.

Стилът на държанието и на работата на подчинения трябва да отговаря на този на неговия началник. Шефът Ви всеки ден си слага бяла риза и вратовръзка? – превърнете се в служител-конте. Между другото, точно ръководителите-деспоти придават голямо значение на формалната страна на живота и дребните неща.

Внимавайте, ако шефът Ви иска да има неформален контакт с Вас. Първо, внимавайте да не изпуснете някоя излишна приказка. Всичко, което му кажете, той може след това да го използва срещу Вас. Трябва да намерите такова положение, че да изглеждате отворен (не бива шефът Ви да мисли, че нещо спотайвате) и в същото време да не давате почти никаква информация за себе си. Второ, няколко нищо не означаващи изречения, които сте разменили с шефа си не значат НИЩО. Поне за Вас. Смешно е да очаквате, че след това той ще се съобразява с Вашето мнение.

Не клюкарствайте и не се опитвайте да слугувате. Шефът ще Ви сметне за подмазвач и “момче за всичко” и ще Ви ползва за парцал.

Трябва да сте по-различен от другите. При все това, не бива Вашите колеги да го забележат и да Ви се разсърдят. Бъдете по-елегантен, по-спокоен, по-сигурен, по-умен и по-професионален. Трябва да имате “тежки” и респектиращи познати и роднини (лъжете, без да се притеснявате, че майка Ви е потомствен архитект и благородничка, дори ако тя цял живот е работила като чистачка в Съюза на архитектите).

Не протестирайте, когато шефът Ви “строява”. Не скандализирайте. Не доказвайте, че той не е прав. Напротив, съгласявайте се с него, показвайте, че много “се вживявате” за направените грешки и тутакси всичко ще направите отново. С това ще дезорганизирате деспота, защото ако сте разбрали всичко и сте съгласни с всичко – какво друго може да се каже?

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 8,963 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 01.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Марио Иванов е обучен от едноименните Глобал Маркетс за брокер и понеже няма друго препитание и доход използва наученото за да завлича хора с крупни суми.


Марио Иванов е обучен от едноименните Глобал Маркетс за брокер и понеже няма друго препитание и доход използва наученото за да завлича хора с крупни суми.


Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и е обигран в извършването на измами.


Извършва значителни по размер измами – многократно е викан и задържан в службите. Профилът му е на социопат, който обича жените и прави всичко възможно да си набави средства посредством финансови измами. Марио е бил на разпити в СДВР много пъти като срещу него има много досъдебни производства.


Аз работех за него, откровен женкар, нищо друго не го интересуваше.


Марио използва връзките на съпругата си Моника за да си набавя информация за вложители в Уникредит Булбанк. После им звъни с предложение за инвестиций.


И аз работех за малко под Марио Иванов – дочух, че крадял от твърдите заплати на служителите си. Прибрал част от сумите, като ги теглил в брой от сметките. Когато скандалът гръмнал, се оправдал с шефовете си. Май е свидетел срещу тях. Парите отишли за купони и пороци.


Марио е трагична история – писа ми няколко седмици от служебния си тел. Когато излязох на вечеря с него искаше направо да ме вкара в леглото – разбрах що за стока е и му теглих една ..


Г-н Иванов е супер човек – незнам защо сте толкова брутални в коментарите. Като работех при него бялото ми беше безплатно и с шефа си изкарвахме супер след работа. Няма по-голям начилник.


Марио! Върни ми парите, знам, че са у теб. Няма да се измъкжеш като измиташ вината. Знам, че си ти защото лично си ми го казвал.


Добави коментар