Text: -A A +A

Изследванията показват, че 56 на сто от мъжете и 63 на сто от жените се радват да се върнат на работа след отпуска.

Фото: Flickr

Вероятно тези хора обичат своята работа. Останалите 44 на сто от мъжете и 37 на сто от жените имат по-сложна ситуация – те се притесняват и не са доволни, че отново трябва да се връщат към работата си. Точно тези хора най-често страдат от следотпускарския синдром.

Какво представлява следотпускарския синдром и защо се появява?

Работохолиците, чиято работа е свързана с непрекъснатия стрес и с вземането на важни решения, често чакат от своята отпуска прекалено много неща. Те мислят, че най-накрая ще могат да отделят време за тези хора, за които не са отделяли достатъчно време през годината, да обърнат внимание на партньорските си отношения, на децата, да починат, да отидат на кино и т.н. На тях им се струва, че най-накрая е настъпил моментът да изживеят чудесните моменти в живота си.

За съжаление, когато очакванията са прекалено големи, разочарованието настъпва със сигурност.

За да не се случва това, трябва след отпуската да отделите специално внимание върху промяната на отпускарския си ритъм на живот с работния.

Какви са признаците на следотпускарския синдром?

Понякога признаците за синдрома са същите като при слаба депресия – недостигът на енергия, потиснатост. Човекът изпитва тъга и разочарование за това, че отпуската е минала не точно така, както си я е преставял.

Понякога могат да се срещат и по-изразените симптоми на депресия. Може да се случи, че тези симптоми човекът е имал и по-рано, но не им е обръщал внимание. В тези случаи точно след отпуската симптомите се задълбочават, защото човекът изведнъж започва да обръща повече внимание върху своите чувства.

Какво да направите да се предпазите от следотпускарския синдром?

Не бива да имате прекалено големи очаквания от отпуската си, както и прекалено големи изисквания към себе си.

Първо, трябва да си позволите да се нагласите към новия ритъм на живот, да се адаптирате, както спортистите първо правят лека загрявка и след това пристъпват към същинските упражнения.

Всеки човек трябва да се адаптира както през първите дни на отпуската, така и през първите работни дни след нея. Човекът не е машина, която може да се включи и се изключи с едно копче.

Не бива да си измисляте конкретните подробности от отпуската – например, че времето задължително ще бъде хубаво и слънчево, а хората в съседната стая в хотела – приятни и симпатични. По-добре е да се отдадете на свободното си време и просто да се наслаждавате. Бъдете сигурни, че няма почти никаква вероятност нещата през отпуската да се случат точно така, както сте си ги представяли!

Само едно нещо ще се случи със сигурност – след отпуската ще се върнат рутината и работата, които винаги присъстват в живота на работещите хора, грижещи се за своята прехрана.

Прочетено: 2,057 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 26.06.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!