Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Ако изпитвате романтични чувства към колегата или колежката си по работа, прочетете тази статия с голямо внимание! Въпреки, че мисълта да имате роман в офиса изглежда на пръв поглед много привлекателна, тя може да Ви докара доста неприятни последствия. Вие направо можете да загубите своята кариера.

Фото: stock.xchng

Романът на работното място, може да намали Вашата продуктивност и да Ви докара емоционален стрес. В същото време, понякога романтичните чувства са способни да повдигнат човека за трудовите подвизи, да покачат неговата работоспособност – и всичко това се случва само и само някой определен човек да го забележи.

Чувствата, не могат лесно да се управляват, дори на работното място. Затова, ако се замисляте да започнете роман със своя колега или колежка, прочетете внимателно Нашите съвети:

1. Запознайте се с политиката на компанията

Като цяло, никой не може да Ви забрани да имате романтични отношения с колега/колежка, но някои компании смятат подобни отношения между своите служители за неприемливи. Други фирми пък нямат никакви претенции към подобни отношения.

Някои работодатели се опасяват за своята репутация в случай, ако някой служебен роман няма да се развие или приключи по подходящ начин. Освен това, никоя фирма не би искала да губи своите служители или да намали тяхната работоспособност само, защото някои служители имат романтични отношения със своите колеги.

2. От самото начало установете правилата

Дайте на приятеля/приятелката си да разбере, че в случай на приключването на Вашите романтични отношения, Вие оставате добри колеги. Разбира се, не е лесно да останеш приятел с бивш интимен приятел, но това ще се налага, ако не искате да загубите работата си в случай на неудачен роман.

От самото начало трябва да имате твърди правила за това, как ще се държите на работното си място и дали ще искате да посвещавате колегите си в личния си живот.

3. Помислете, как ще възприемат Вашите отношения, Вашите колеги

Със сигурност не бихте искали да Ви възприемат като безотговорен човек, който си зарязва работата и подвежда колегите си. Дръжте се така, че Вашите колеги и началници да Ви възприемат като професионалист, а не като гадже на колегата им. Не злоупотребявайте с авторитета си, ако приятелката/приятелят Ви е Ваш подчинен.

Понякога ни е трудно да задържим емоциите си, когато чуваме критика, отправена към Нашия любим човек. За съжаление, ще Ви се налага да премълчавате, ако чуете някаква критика към приятеля/приятелката Ви на работното място и след това да се измъчвате, че не сте могли да го/я защитите. Бъдете готови към подобни ситуации и се разберете предварително, че няма да смесвате личния и служебния си живот.

4. Поддържайте връзката си в извън работно време

В никакъв случай не се усамотявайте с приятелката/приятеля си през работното време! Опитайте се да не ползвате пред колегите си Вашето неформално обръщение (”скъпи”, „скъпа” и т.н.т.). И, като цяло, се старайте да говорите колкото се може по-малко на лични теми. Оставете знаците на вниманието, за след работното време или за обедната почивка.

5. Бъдете разумни

Най-добрия начин да не навредите на кариерата си, без значение, как ще се развива или приключва Вашия роман, е да запазите тайна. Не се разпростирайте за това, как сте прекарали почивните си дни или какви лични планове имате. В противен случай можете да бъдете сигурни, ще цялата фирма най-активно ще Ви обсъжда зад гърба Ви. Кой знае, как ще се развие Вашата връзка? Не бива да застрашавате своята кариера.

Успех!

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 5,371 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 15.08.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!