Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Проблемите между колегите и началниците винаги са комплексни и никога не са случайни.


Очарована съм от сайта Ви! Искам да споделя личен проблем. Работя в агенция за недвижими имоти. В офиса има колежка, която се ползва с протекциите на шефовете. Тя винаги има право, независимо, че е мързелива, симулира, че работи и е заинтересована от успеха на фирмата.

Събрах смелост и говорих преди време с шефовете. Единият беше на моя страна, а другия – на нейна. След време стана така, че шефовете защитават вече само колежката. А тя има само една-две сделки годишно. Винаги се предлагат неините имоти с преоритет. Аз не мога да се преструвам, искрена съм, но не и конфликтна личност.

Бихте ли могли да ме посъветвате, може би бъркам някъде.

Мая Христова


Уважаема Мая,

Проблемите между колегите и началниците винаги са комплексни и никога не са случайни. Много служители се озовават във Вашето положение, защото, ако някой колега е “на върха”, значи има мнозина други, които се чувстват подценени. Причините да Ви подценяват като служител и професионалист могат да бъдат както сериозни, така и лесни за разрешаване (например, шефовете Ви просто не понасят парфюма Ви).

Неблагоприятното мнение за един човек трудно се променя. Ситуацията се усложнява с факта, че работодателят има право да избира хората с които ще работи или, по-скоро, тези, които ще му извършват определена работа срещу определено заплащане.

Всеки конкретен проблем в офиса е специфичен, но има някои стандартни похвати, които биха могли да Ви помогнат за разрешаването на Вашият. Първо, да уточним ситуацията. Трябва да си изясните, какво точно Ви притеснява? Фактът, че колежката се представя по-добре от Вас? Фактът, че печелите по-малко от нея или нещо друго? Кога точно сте започнали да се чувствате подценени? След като уточните за себе си, къде точно е проблемът, трябва да планирате разрешаването му.

Смятаме, че сте постъпили добре като сте говорили с началниците си. Сега те са наясно, че има неща, които Ви притесняват. От тук нататък решенията им по отношение към Вас зависят от това, дали те смятат да пренебрегват Вашите интереси или да ги подкрепят.

Бихме препоръчали да действате в три направления – „Вие самата”, „Колежката” и „Собствениците на фирмата”:

Вие самата: Уверете се, че изпълнявате добре служебните си задължения, идвате навреме на работа, изглеждате добре, не досаждате с личните си разговори, нямате натрапчив парфюм и т.н. Не прекалявайте с усърдието си, защото това може да има обратен ефект. Спрете да се оплаквате. Ако сте притеснителна, опитайте се да говорите ясно и твърдо. Покажете на околните, че не всичките Ви интереси в живота са свързани с работата. „Открийте” за околните някое интересно свое хоби, като да кажем, да четете специализирана английска литература или да играете тенис или нещо друго благоприлично и „представително”. Добре е през обедната почивка да Ви посети някой Ваш познат, който да има респектиращ вид и/или да представлява интерес за Вашите шефове.

Колежката: Наблюдавайте я внимателно. Човекът, който предизвиква голямо доверие и респект пред началниците, винаги задоволява някоя тяхна потребност – да се чувстват велики, да печелят добре, да изглеждат в очите на околните по-добре, отколкото е в действителност и т.н. Каква точно потребност удовлетворява Вашата колежка? Може би тя просто е съпруга или дъщеря на някой „свой човек”? Или говори нещо зад гърба Ви? Вие също трябва да намерите някоя потребност на шефовете, която бихте могли да удовлетворявате и по този начин да покачите статута си във фирмата.

Трябва да разберете, какво е слабото й място и да го използвате в подходящ момент. Може би тя забравя да заключва вратата, или пише с грешки или закъснява за работните си срещи или нещо друго. „Познавай врага си!”

Бъдете коректна и професионално-любезна по-отношение към нея, но без да прекалявате.

Собствениците: Влияние върху тях ще имат всичките горепосочени мерки. Първо, ще се опитате да намерите някоя тяхна потребност, която да удовлетворявате (да бъдете полезна и почти незаменима за нещо). Второ, ще спрете да се оплаквате и ще покажете, че сте всестранно развит и интересен човек. Трето, ще намерите подходящ момент за да представите колежката си в не много добра светлина (не бързайте с това!).

И още нещо – Вашата работа не е целият Ви живот! Помнете, че не сте вързани за определено работно място, колега или работодател.

Пожелаваме Ви успешно разрешаване на проблемите в офиса!

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 8,060 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 24.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

И аз съм в подобно положение. Независимо от добрите ми резултати, шефът ми предпочита да си сложи човек до него, който не му противоречи или смята за по-умен, или си е уредил престижно място в университет или просто му се обажда всяка сутрин да го попита как е и дали си е изпил кафето. ;-)
Не се проявява разбиране към проблемите ми в работата ми, но ако приближения му ми влезе в положението и ги представи от свое име – нещата са приемливи и не се натиска за кратки срокове. За сметка на това моите заключения се присвояват от “покровителя” ми. Нещо повече – аз съм длъжна да опиша всичко, за да може като го питат нещо – той да е наясно.
Смятам да сложа край на тази верига и кой как намери да се оправя. Имам капацитет, знам какво искам и нямам намерение да питам шефа си какво е сънувал сутринта. Истината рано или късно се проявява. Не съм ли права?


Добави коментар