Text: -A A +A
Четете още в Кариера: уволнение, Проблеми в работата

Не се отдавайте на безгрижие и бездействие в критичната за Вас ситуация!

Фото: stock.xchng

Ако изведнъж сте започнали да подозирате, или дори вече сте сигурни, че искат да Ви уволнят, веднага започвайте ред превантивни действия, които могат да Ви запазят работата. Американското списание U.S.News & World Report публикува съвети, които могат да се окажат извънредно полезни за човек в подобна ситуация:

1. Отхвърлете настрана своето самолюбие. Разбира се, че Ви се иска да се защитите срещу критиката и Ви е яд на шефа Ви, когото вече имате за един тиранин и ненормалник. Внимавайте: негативните Ви емоции, могат да Ви попречат обективно да анализирате ситуацията.

В практиката има доста случаи, когато всичко би могло да бъде решено в полза на служителя, но той не е искал да чуе и грам критика. Дори, ако началникът Ви е прекалено авторитарен и наистина има тиранично държание, само ще си навредите, ако не се вслушате в неговите забележки.

2. Поместете самолюбието си още по-надалече и вървете към началника си най-покорно. Кажете му, че знаете за това, че ръковоството не приема много добре Вашите служебни постижения и молите за съвет, как бихте могли да подобрите своята работа. Не се опитвайте да се защитавате и оправдавате. Целта Ви е да чуете, какво точно ще Ви каже Вашият началник. Дори той да не е прав, по-добре е да сте наясно с това, какво мисли той по въпроса.

3. Не забравяйте, че Вашият началник със сигурност има собствено твърдо мнение за това, ставате ли за дадена работа или не.

След разговора си с началника, вече знаете, какво Ви липсва за успешното представяне в работата. Трябва да решите за себе си, дали ще можете да се справите с изискванията и дали изобщо искате да го правите. Отговорете си възможно най-честно.

4. Има вероятност да спрете критичната за Вас ситуация, ако се откажете да се защитавате и проявите искрено внимание към забележките на началника си. Трябва да си признаете, че критиката към Вашата работа е основателна.

Случва се, че служителят, който първоначално показва едва задоволителни успехи в работата си след време да постигне много добри постижения. Не забравяйте за това.

5. Ако след разговора с началника все пак решите, че не искате или не можете да правите това, което се изисква от Вас и споделяте мнението на шефа си, че нямате добри перспективи на своето работно място, опитайте се поне да отдалечите момента на уволнението си.

Можете да опитате един нетрадиционен, но понякога много ефективен начин на действие. Обърнете се към шефа си със заявление със следното съдържание: „Благодаря Ви, че сте бяхте откровен в разговора си с мен. Ще се опитам да подобря работата си, но изглежда, че трябва да подхождам реалистично към това, дали усилията ми ще бъдат ефективни. Бих искал да Ви попитам, дали не можем да обмислим подходящ начин за действие за двама ни, в случай на моето уволнение? Ще имате ли нещо против, ако продължа да работя, докато си търся нова работа? Това би ми помогнало много, а Вие ще имате време да намерите нов човек за моето място. Аз от своя страна, ще помогна на новия служител да се запознае бързо с условията на работа”.

Най-често началниците не възразяват срещу възможността проблемът да се реши по този начин – никой не иска ей-така да изхвърли човек на улицата. Правейки подобно предложение на началника си, Вие покачвате шансовете си да не бъдете уволнени веднага, а да имате време да си намерите нова работа. Ще избегнете прекъсването в стажа си и няма да Ви се налага да давате обяснения за причините за уволнението Ви.

Внимание: В подаването на заявлението има определен риск. Защото има вероятност, след като предадете заявлението си да чуете репликата: „Изглежда,че искате да ни напуснете? Добре, нямам нищо против”. Затова, помислете добре, преди да се решите на подобна стъпка.

Няма значение, какъв път ще изберете в ситуацията, когато искат да Ви уволнят. Най-важното е да бъдете честни спрямо себе си и да възприемате ситуацията обективно. Не отбягвайте предупредителните сигнали, надявайки се, че всичко ще отмине само от себе си. Заемете активна позиция и помнете, че няма, от какво да се срамувате.

Четете още в Кариера: уволнение, Проблеми в работата
Прочетено: 7,116 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 17.12.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!