Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Няма начин да не сте се сблъсквали със стресови ситуации в работата си. Всеки, който работи в колектив, понякога се замисля как да се справи със стреса в работното си ежедневие.

Фото: stock.xchng

Както винаги става, напрежението се натрупва постепенно и идва моментът, когато избухвате и си давате сметка, че не можете да овладеете стреса си в работата. Околните, забелязвайки изнервеното Ви състояние, дават съвети от рода на „Стегни се!” и „Не се ядосвай!”. Само където не знаете как да не се ядосвате и какво точно да стегнете, за да се справите със ситуацията. Лесно им да съветват, когато Вие се побърквате, че единият колега закъснява със сроковете, другия си прави тричасова обедна почивка, третия изпъди най-важния Ви клиент от офиса, а шефът вече Ви намеква, че ще преразгледа мнението си за Вашата работна ефективност. Какво да правите?

Най-напред трябва да осъзнаете, че няма да можете да промените нито колегите си, нито началника си. Ще се налага да се променяте Вие самите. Започнете да прилагате методи за психологическата защита, които Ви препоръчваме. Нашите съвети са лесни за изпълнение и наистина имат чудесен ефект!

1. Всяка сутрин след събуждането казвайте си, че започвате нов успешен ден и през този ден няма да Ви се случи нищо, с което не бихте могли да се справите.

2. В началото на работния си ден най-напред се захванете с работата, която най-много Ви затруднява или не Ви е много приятна. След като я свършите изцяло или до някакъв етап, похвалете себе си за положените усилия и добър резултат. Ако отхвърляте най-неприятните задачи още в началото на работното си време, на Вас няма да Ви се налага цял ден да мислите за неприятните си задължения.

3. Не се разсейвайте. Старайте се да бъдете винаги спокойни, но готови към това, че може да Ви се наложи да вършите спешни и важни задачи. Мислете за работата, която вършите в момента, а не за това, колко тежка или неприятна е тя.

4. Бъдете коректни и любезни, каквото и да се случва. Не изпадайте в агресивно състояние, защото по този начин ще предизвиквате агресия на околните по отношение към Вас.

5. Не се самосъжалявайте и самобичувайте. Ако сте направили грешка, за която напълно заслужено са Ви мъмрили, признайте я и се опитайте да поправите стореното. Никой не е застрахован от грешки! Най-краткия път към стреса е да „се вживявате” в грешките си и да се самобичувате.

6. Бъдете внимателен към хората с които работите. Обърнете внимание на техните характери и държание. Така винаги ще знаете каква реакция можете да очаквате от тяхната страна в определени ситуации.

7. Опитайте се с хумор да погледнете на всякакъв, дори и най-неприятния проблем. От този Ви поглед проблемът няма да се реши, но ще се промени отношението Ви към него и ще можете по-лесно да намерите начини да се справите със ситуацията.

8. Не се паникьосвайте, а действайте. Активната позиция винаги има по-добър резултат от безкрайното обмисляне.

9. Най-добрия начин да се справите с човека, който Ви притеснява на работното Ви място, е да направите нещо неочаквано и нетипично за Вас. По този начин ще се покажете като ярка и силна личност и ще объркате колегата си или началника, който е свикнал да вижда във Вас „жертва”.

10. Връщайки се вкъщи след работния ден, погледнете върху случилото се през деня с хумор. Не „пренасяте работата си вкъщи” – оставете работните си проблеми и задачи за работното време. Отпуснете се и се превключете на по-приятните занимания.

Работата Ви е важна част от живота Ви, но не е целият Ви живот!

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 9,499 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 02.08.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!