Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Вие сте обкръжени от негативно настроени колеги? Не се обезсърчавайте! За да оцелеете в такъв колектив, не е задължително да заприличате на тях. Общувайки с колегите си, можете да научите доста неща, които ще Ви помогнат да направите кариера, за това не бързайте да си търсите по-приятна компания.

Фото: stock.xchng
Затъване в блатото

Със сигурност няма човек, който поне веднъж в живота си да не се е сблъсквал с колеги, които прекарват времето си на работното място с едничката цел – да си вземат заплатата, без да полагат никакви усилия да я спечелят. Обикновено, такива хора не са доволни от работата си и от фирмата, в която работят, но предпочитат да не мърдат от работното си място (нали в друга фирма може да се наложи да работят наистина?). Сред тях често се срещат любители, да се оплакват, да интригуват и “да се забавляват” като третират колегите си. Всеки работещ и активен колега предизвиква в тях подсъзнателна антипатия, защото представлява потенциална опасност за техния спокоен живот.

Защо ги траят началниците? Причините могат да бъдат доста. Приемете наличието на третиращите Ви колеги като даденост, но полагайте усилия, за да не се превърнете в тяхно подобие.

Всяко зло – за добро

Ако ситуацията в колектива изобщо не Ви харесва, но не можете да си смените работата по някакви причини, не се обезсърчавайте – нали не планирате да прекарате живота си в тази фирма чак до пенсията? Припомнете си, защо сте избрали точно тази фирма и точно тази дейност. Може би Ви е трябвало да придобиете определени умения и опит за работа в някаква определена област? Съсредоточете се върху полезните за Вашата кариера неща, които Ви дава настоящата Ви работа (а такива има във всяка една фирма). Приемете факта, че ще Ви се налага да постигате доста неща без да разчитате на помоща на хората, с които работите. Това не е лесно, но със сигурност ще имате успех, ако помните за крайната си цел и не позволявате на колегите си да Ви отклонят от нея.

Основната мисъл, която не трябва да забравяте, общувайки с колегите си е: “До каква степен тези хора могат да навредят на моята кариера? Трябват ли ми те, за да върша своята работа?”.

Не забравяйте, че “това, което не ни убива, ни прави по-силни”. Да, работата с негативно настроените към Вас колеги не е от най-приятните неща, които могат да Ви се случат. Но, от друга страна, ситуацията Ви дава възможност да придобиете доста полезни за живота си и по-нататъшната си кариера умения: хладнокръвие, умението да работите в стресова ситуация без да губите оптимизма си, дисциплинираността и целенасочеността.

По време на правенето на кариера, Вие със сигурност доста пъти ще се сблъскате с интриганти, лъжци и тези, които ще полагат усилия да Ви унижават. Затова, възползвайте се от възможността да се научите да общувате с подобни хора, за да станете по-силни. С времето ще правите по-малко грешки и ще успявате да се справяте с още по-сериозни предизвикателства.

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 7,467 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 01.04.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!