Text: -A A +A
Четете още в Кариера: репутация, Проблеми в работата

Най-страшното вече се е случило – вече сте казали някаква групост, нещо сте объркали и нещата са тръгнали не така, както Ви се иска. Налага се да оправите бъркотията.

Фото: stock.xchng

Възможно е да сте загубили голям клиент на фирмата, може би сте оплескали нещата във важен проект или сте подвели някой колега или дори целия екип. И сега настъпи момента на истината – трябва да признаете, че сте се изложили и да оперете пешкира.

Инстинктът ни за самосъхранение има гояма сила. Първата ни реакция е да се скрием, да премълчим и да чакаме нещата някак си сами да се оправят. Често ни се иска да се защитим, въпреки, че вината за излагането ни е само наша. Кой иска да го уволнят, да му се обърка кариерата, отношенията или репутацията?

Много хора ще се опитват да намалят значението на направената от тях грешка. Съществува цяла колекция от оправдания, призовани да отклонят вниманието от истинския виновник на станалото, да се подцени ситуацията или дори да се отрече, че изобщо има някакъв проблем.

Казват, че най-големите шампиони в този вид „спорт” са административните работници, винаги имащи запас от оправдания при всякакъв вид излагации. Те са измислили универсалната фраза „Да, понякога се случват грешки”, което означава „Да, има грешки и винаги ще ги има и никой не е виновен за това и най-малко аз”.

Какво ще се случи, ако честно кажете: „Аз направих грешка”?

Казвайки подобно нещо, Вие автоматично подлагате своята професионална репутация на голямо изпитание. Не е факт, че досегашните Ви постижения, дори те да са много добри, няма да бъдат забравени след една единствена грешка. Признавайки направо вината си, ставате удобна мишена за колегите и началниците си, които могат да не пропуснат да се покажат велики за Ваша сметка, като с удоволствие да Ви замерват с обвинения.

От друга страна, признаването на грешка, за Вас е една стъпка към разрешаването на проблема и, при успешен изход от положението, към засилването на своето професионално положение. Признавайки своята грешка, най-малкото, което показвате на околните, е че можете да поемате отговорност, не се предавате и нямате навик да прехвърляте вината.

Ако трябва да избирате, дали да признаете вината си, или да насочите услията си към прикриването на направеното от Вас, Ви препоръчваме все пак да не се хабите напразно, а „сами да се изложите”. Можете да го направите по възможно най-добрият за вас начин:

- Поставете се на чуждо място

Ако не сте изпълнили обещание към някого, поставете се на мястото на този човек и помислете, какво той изпитва в момента, какви трудности е предизвикала Вашата грешка и какви действия биха могли да удовлетворят подведеният от Вас човек.

- Проявете съчувствие

Разберете, че Вашите действия, може би, са засегнали доста хора, на които в момента им е доста по-зле от Вас. Приемете, че те имат право да се чувстват зле и проявете съчувствие.

- Поемете отговорност

Не се оглеждайте търсейки човека, на когото можете да прехвърлите вината. Дори да сте се изложили, защото Вас някой Ви е подвел, това не значи, че не носите своята част на отговорност. Признайте, че точно Вие не сте се справили, защото не сте предвидили, че можете също да бъдете подведени.

- Поемете последствията

Това е доста трудно, но трябва да си носите отговорностите. Разбира се, винаги има вероятност, че ще Ви се размине без последствия, но практиката показва, че голямото объркване обикновенно има големи последствия.

- Имайте план

Поемането на отговорност означава, че трябва да оправите нещата, а за това Ви трябва план за действие. Трябва да имате ясна идея за това, какво точно се е случило, как можете да го оправите и как да не допускате подобни неща да Ви се случват и за в бъдеще.

- Бъдете искренни

Не симулирайте загриженост и симпатия, а наистина се загрижете за проблема, най-вече, ако от Вашите действия са пострадали други хора. Покажете честни емоции, за да можете пак да изградите доверието на хората към Вас.

- Извинете се

Наистина, едно „Съжалявам, извинявайте” може да свърши доста по-голяма работа, отколкото дългите обяснения за случилото се.

Когато избирате, дали да признаете грешката си или не, не забравяйте, че и победителите също понякога губят. Важното е да запазите добрата си репутация.

Четете още в Кариера: репутация, Проблеми в работата
Прочетено: 4,627 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 03.12.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!