Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Отдавна са минали детските ни години, когато сме страдали от присмеха на своите другарчета. Защо ли сега понякога, когато се сблъскваме с някой колега, изведнъж започваме да се сещаме за онези отминали години? Възможно ли е сега, когато вече сме възрастни хора, най-накрая да се отървем от нападките и агресията на своите другарчета.

Фото: stock.xchng

Съществуват няколко причини, които ни карат да страдаме от нападките на своите колеги. Най-разпространената е специфичния характер на човека с когото общуваме. Понякога самата атмосфера на екипа, в който работим, предизвиква лошо отношение между колегите. Най-често това се случва във фирмите, където служителите са оценявани основно по резултатите от техния труд, като начините на постигането на успеха изобщо не се взимат предвид.

Самата агресия на колегите също има „много лица”. Например, нападките могат да се проявяват чрез повишения глас или точно обратното – чрез пълното игнориране на колегата или подчинен. Други разпространени начини да Ви покажат своето неразположение е да Ви възлагат неизпълними задачи или да клюкарстват по Ваш адрес.

Какво-то и да е причината за лошото отношение към Вас, резултатът от тези действия на колегите е само един – Вие се чувствате унизени, наскърбени и постепенно губите мотивация за работа.

Как да се преборите с агресивното отношение към Вас на Вашите колеги? Какво можете да направите още сега?

1. Опитайте се да запазите спокойствие на всяка цена

Не показвайте, че думите Ви засягат. Вместо да започнете да се вживявате и да се оплаквате, опитайте се да запомните колкото може повече подробности от монолога на агресора. Тази информация може да Ви потрябва, ако решите да се обърнете с жалба към своето ръководство или дори в съда.

2. Обърнете внимание върху задачите, които Ви възлагат Вашите шефове

Случайно напоследък да сте получили прекалено много задачи със срок за изпълнение „за вчера”? Ако е така – има вероятност, че Вашият началник има негативно отношение към Вас. Нещата са по-задълбочени, ако Ви се налага да работите извънредно, за да изпълните всички нареждания. Трябва да се опитате да разберете, на какво се дължи такова отношение към Вас. Може би в колектива има някой колега, който „пее” на началника Ви някои неприятни неща за Вас.

3. Опитайте се да намерите свидетели на нанесената Ви обида

Те ще могат да потвърдят Вашето право, ако решите да се обърнете с жалба към ръководителите си или в съда.

4. Разберете, какви наказания за подобно деяние са предвидени във фирмата, в която работите

Можете, ако се наложи, „да уплашите” агресивния си колега с това.

5. С всички възможни средства се борете със стреса на работното си място

6. Споделете с близките си за проблемите, които имате в работата.

По този начин ще намалите напрежението си, а и има голяма вероятност да получите някой полезен съвет. Ако не се решавате да споделите с близките си за нападките на своя колега, можете да се обърнете към психолог или психотерапевт.

7. Ако сте решили да се оплачете на своя ръководител, обмислете внимателно, какво точно ще му кажете

Излагайте само факти. В противен случай шефа Ви може да помисли, че прекалено се вживявате или просто искате да се отървете от някой колега.

8. Ако все пак сте решили да напуснете,

не спестявайте пред началниците си причините за Вашето напускане. Това ще може да предпази останалите или новонаетите колеги да изпаднат в подобна на Вашата ситуация.

На всеки потиснат човек понякога му се струва, че няма изход от положението му. Но, истината е, че изход винаги има, само трябва да започнете да мислите трезво и позитивно и да вярвате в своите сили!

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 7,774 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 30.01.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!