Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Не е лесно да поддържате добър работен контакт със всичките си колеги, началници и подчинени. Някои от тях са трудни за Вас и бихте предпочели изобщо да не общувате с тях. Но, няма как да избягвате разговори със своите колеги, дори с тези, които Ви се виждат напълно неадекватни.

Фото: stock.xchng

Предлагаме Ви кратък Наръчник, който може малко да улесни контактите Ви с „трудни” колеги:

Успокойте се

Ако, Ви се налага да провеждате разговор с не много приятен за Вас човек, опитайте се поне да запазите спокойствие. Спокойния човек винаги изглежда по-сигурен, по-респективен, по-успешен и ... неагресивен. Хората са склонни „да се заразяват” от агресията на събеседниците си (забележете, че агресията може да бъде показана явно или скрито). Нали не искате допълнително да нажежите атмосферата на разговора?

Разберете за мотивацията на човека

Със сигурност никой не полага специални усилия да бъде „труден” събеседник. Разберете, на какво се дължи това поведение. В повечето случаи човекът просто се чувства подценен или засегнат с нещо. Определете точната причина и ще Ви стане по-лесно да общувате, защото ще можете да избягвате проблемните теми.

Споделете своите намерения и цели

Понякога човекът става „труден” събеседник, защото не разбира Вашата мотивация. Опитайте се да станете „по-прозрачен” за събеседника си, споделете с него своите намерения и цели. Неизвестността притеснява хората и прави разговора с тях по-труден.

Общувайте дистанционно

Понякога е по-лесно да общувате с някой човек по електронна поща, скайп или дори по телефон, отколкото на живо. Ако забележите, че с някои човек е по-лесно да общувате дистанционно и този вид общуване не пречи на качеството на Вашата работа, старайте се да намалите живите разговори с него за сметка на „виртуалните”.

Проявявайте уважение

Всеки човек трябва да получава от Вас уважение. Понякога е достатъчно само да се усмихнете или да кимнете с глава, за да покажете уважението си. Когато използвате неуважителен тон на разговор, автоматично се сдобивате с „труден” събеседник.

Намалете контактите за чужда сметка

В изключителни случаи, когато наистина не се разбирате с човека, опитайте се да прехвърлите разговорите си с него върху някой друг колега или подчинен. Внимавайте само, да не направите на своя „заместник” меча услуга и вместо един „труден” събеседник да си придобиете два такива.

Помолете за съвет

Вашите колеги, приятели или роднини могат да Ви споделят за техния опит за общуване в подобни сложни ситуации. Изслушайте техните истории. Има вероятност да получите добър съвет. Дори да не получите свестен съвет, пак ще спечелите – ще станете по-приятни на съветниците си, защото хората обичат да дават съвети.

Имате други съвети, които могат да бъдат включени в Наръчника? Споделети ги с нас.

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 5,066 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 04.02.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Ами ако е прост селянин и го вижда и се комплексира от това? В комплект с липсващи първи 7 години? Та затова е “труден”. Тогава какво да правим?


Добави коментар