Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Понякога се случва да имате конфликт с някой колега. Но Вие, като умен човек и кариерист, не бихте искали нещата да се задълбочават. Във Ваш интерес е да загасите конфликтът още в самото му начало. Какво можете да направите?

Фото: stock.xchng
1. Пресметнете границата до която можете да стигнете, отстъпвайки своите позиции

Настоявайте само върху основните и най-важните неща, а по-дребните подробности винаги можете да отстъпите на противника си – той може да се удовлетвори и отстъпи в по-важното.

2. Изучете противника и разберете неговата позиция

Ако разберете, какво точно искат от Вас, може да се окаже, че корекцията, която трябва да направите в своето мнение, е много малка и практически не Ви засяга.

3. Не спорете за неща от „общ характер”, говорете за конкретното

Разделете проблемата на части, всяка от които да представлява завършен логически подпроблем. Работете върху решаването на подпроблемите последователно. Можете да разделите с колегата подпроблемите за решаване – тогава всеки от вас ще работи, а не само ще спори. Може да се окаже, че върху по-голямата част от подпреблемите, Вие с колегата си имате еднакъв поглед.

4. Оставете колегата да говори

Не се зацикляйте върху собствената си гледна точка. Оставете колегата Ви да изкаже своето мнение по въпроса. Дори и да не го приемате, поне ще сте наясно, какво точно колегата Ви има предвид.

5. Не дискутирайте абстрактно

Избягвайте квалификациите от рода на „Твоя проект е пълен боклук”. Уточнете, какво точно в проекта на колегата си смятате за „буклук”. Бъдете конкретни.

6. Не мислете, че опонтът Ви е идиот

Не се забуждавайте, че колегата Ви е пълен идиот. Не го подценявайте, дори той да прави точно това.

7. Не си берете грижата за тона

Не се вживявайте, ако колегата Ви преминава границата на добрия тон. Не му отвръщайте със същото, а само усмихнете се му с мила крива усмивчица.

8. Не бъдете „мома за женене”

Не бива да имате притеснения за това, „кой пръв ще се обади” и „какво ще му кажа”. Печели този, който започва. Ако имате проблем, не чакайте колегата сам да Ви се обади – веднага се захващайте с решаването на проблема.

9. Най-добрия начин да спечелите битката е .. да я избегнете

Опитвайте се сами да не предизвиквате конфликтни ситуации и животът в работата Ви ще Ви бъде по-лесен!

Успех!

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 4,519 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 18.10.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!