Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Хората могат да критикуват вашето мнение, изпълнението на някаква конкретна задачи или дори интересът ви към някакъв проблем. Ние, за съжаление, непрекъснато се намираме под критичните погледи на околните и до определена степен сме зависими от насочената към нас критика.

Фото: microsoft

Съществуват много психологически похвати, които ни позволяват да се справим с критиката и да я използваме с полза за нас. Да видим кои са основните неща, които не бива да забравяме, когато ни критикуват:

Не бързайте да отговорите

Напълно нормално е, че първата ви реакция е обида и обезсърчаване. Изчакайте малко преди да отговорите. Бързата ви реакция може да разгорещи обстановката и да ви донесе повече неприятности.

Не приемайте нещата лично

И, колкото и да изглежда странно, още по-малко приемайте критиката, насочена лично към вас. Ако критиката е насочена лично към вас и няма никакво отношение към вашата работа, можете изобщо да не й обръщате никакво внимание.

Не забравяйте, че хората често нямат нищо против вас конкретно, може би в момента те просто не са се наспали или изобщо са песимисти в живота. Вие никога няма да разберете до края причината на това, че човекът е решил да ви критикува. В същност, това дори е по-добре.

Намерете филтър

Можете да помолите свой приятел или колега да чуе (или види) критиката, насочена към вас. Нека този човек да ви предаде само конструктивните моменти от тази критика, които могат положително да повлияят върху вашата работа. Останалата част от критиката можете изобщо да не разглеждате.

Отговорете на тези, на които си струва да се отговори

Отговорете само на критиката, на която ви се струва добре да се отговори. Не реагирайте по никакъв начин на критиката, отправена към вас анонимно, агресивно или неоправдано.

Учете се и вървете напред

Анализирайте, откъде изобщо „извира” критиката към вас. Наистина ли тя е напълно неоправдана? Може би във вашата работа наистина съществува нещо, което иска подобрение? Отговорете на тези въпроси сега, защото после те могат вече да се превърнат в голям проблем.

Критиката може да ви помогне да намерите слабите места в своята работа, тя ви помага да се учите от своите грешки. Изучаването на критиката може да бъде доста неприятно за вас, но трябва да преминете този етап, ако искате да израствате като специалист.

Успех!

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 1,910 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 28.06.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!