Text: -A A +A

Вече не можем да отречем, че икономическата криза е налице. Хората си губят работата и прехраната. Вие също бихте могли да сте един от тях, но не сте. Извадили сте късмет. Може би, защото работите в стабилен икономически отрасъл или Вашата фирма за сега добре се справя на пазара. Може би сте един от най-добрите работници във фирмата или сте защитен от закона. Така или иначе - Вие имате работа.

Фото: stock.xchng

Не се успокоявайте, надявайки се, че са Ви отминали потенциалните опасности и кариерата Ви не може да бъде засегната. Ще Ви дадем няколко съвета, които ще Ви помогнат да запазите работата си в условията на кризата.

Не се оставяйте в неизвестност за ставащото около Вас. Ползвайте следните източници на информация:

  • Не пропускайте и най-дребните промени, които стават вътре във Вашата фирма. Понякога малки и на пръв поглед не значителни неща могат да бъдат показател за това, каква политика по отношение към персонала е избрала фирмата по време на кризата.
  • Наблюдавайте как вървят продажбите във фирмата, дори пряко не се занимавате с тях. Обърнете внимание върху това, дали фирмата започва да губи най-големите си клиенти, дали вече правите много по-малко поръчки и на по-малки суми в сравнение с миналата година.
  • Информирайте се за тенденциите в отрасъла в който работите, както и тенденциите на трудовия пазар в сферата, в която сте специалист.
  • Интересувайте се от законодателните проекти и промени, които могат да касаят Вашата служебна дейност или личния Ви живот.
  • Не вярвайте на Вашия работодател сляпо, ако той казва, че нещата във фимата са много добри или, напротив, фирмата въри към фалит. Опитайте се да получите осмислено обяснение на думите му.

След като вече сте достатъчно информирани за положението във фирмата и отрасъла, вижте своите шансове да запазите работа си. Представете си, че сега трябва да станете собственик на фирма, която се занимава със същото, с което в момента се занимава фирмата, в която работите. Кои от Вашите колеги бихте взели на работа (като, да кажем, бихте могли да вземете само 50% от тях)? Отговорете си обективно.

Вие не се намирате в списъка си? За това може да има две причини:

  • На фирмата в момента не й трябва това, което вършите. Това често се случва, когато работата, която изпълнявате, е свързана с административни, бюрократични, технически дейности, чиято цел е обслужването на основната дейност (основната дейност е тази, която пряко носи печалба за фирмата). По-вероятно е да бъдат признати като «не нужни в момента» дейностите, които се заплащат не според обема на извършената работа, а според броя на отработените часове.
  • Вие не сте достатъчно ценен работник спрямо останалите сътрудници със същите задължения. Може би имате по-ниска квалификация? Или не уплътнявате работното си време? Или, може би, не успявате да работите добре в екип с колегите си или не се разбирате с началниците?

Не бива да се отчайвате, ако след като сте направили честната преценка на своето положение във фирмата, сте открили, че имате доста слаби места. Още имате време, за да решите голяма част от проблемите си. Повечето хора все пак успяват да запазят своята работа дори и по време на икономическата криза. Всеки човек може да покачи професионализма си и да стане по-ценен работник за фирмата, и началниците знаят това. Веднага си направете план, как да покачите ценноста си в очите на работодателя, и го следвайте. Не чакайте последния момент, когато вече няма да можете нищо да поправите.

След като сте наясно със своите възможности, направете оценка на своя работодател. Дори и да сте идеален сътрудник, пак можете да останете без работа, ако фирмата, в която работите, не се справя с кризата. Не можете да искате да останете на работа, ако тази работа вече не съществува. Ако прецените, че във фирмата нещата не вървят на добре, още от сега започвайте да си търсите нова работа.

Успех!

Прочетено: 3,777 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 08.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!