Text: -A A +A

Новината, че Ви понижават в длъжността не е от най-приятните. Поне на пръв поглед. Но, колкото и да Ви е обидно и досадно, първо трябва да разберете причините, не забравяйки да оцените себе си и своята работа с критичен поглед. Не бързайте да се уволнявате - търсенето на нова работа е доста по-лесно за тези, които вече работят.

Фото: stock.xchng
Защо

Днес понижаването в длъжност може да бъде свързано с икономическата ситуация – доста фирми са принудени да съкращават персонал. Затова, подобно решение може да бъде свързано с желанието да се съхрани ценен за фирмата сътрудник, дори и на по-ниската длъжност. От друга страна, винаги има вероятност, ръководството на фирмата да е недоволно от работата на сътрудника и понижавайки го в длъжност да иска да го принуди да напусне, по собствено желание.

След като са Ви понижили в длъжност, добре е да говорите със своите ръководители, за да разберете за истинската причина на тази стъпка. Ако сложната икономическа ситуация е основната причина, поради която ръководството на фирмата е взело решение да Ви понижи, но Вашата ценност за фирмата като професионалист се признава, значи има вероятност пак да заемете по-висока длъжност, когато фирмата пак си стъпи на краката.

Да се примирите или да напуснете?

Няма универсален отговор на този въпрос. Но, със сигурност не бива да се оплаквате и да се жалвате – никой не обича оплакващите се. В края на краищата, Вие все още имате работа, а стотици други хора, не по-малко от Вас образовани и квалифицирани, губят своята работа без да имат никаква алтернатива. Приемете задълженията си на новото работно място и работете добре, показвайки, че не сте загубили позитивния си строй .

Да останете оптимист е най-важното, което ще Ви помогне да преодолеете неприятното чувство за подценяване и, в същото време, да не загубите перспективите пак да израснете в кариерата във фирмата си. Показвайки позитивния си поглед на нещата и желанието за работа, ще станете първи кандидат на по-висока длъжност, когато икономическото положение на фирмата се подобри. Фактът, че вече сте заемали подобна длъжност, ще Ви е от полза.

Взимайки решение дали да напуснете или да останете във фирмата си, помислете за своите умения и специалност. Не всички специалисти лесно могат да си намерят нова работа в ситуацията, когато трудовия пазар е пренаситен от безработни специалисти в определени области. Първо проучете, какви потенциални възможности за нова работа имате, за какво заплащане можете да претендирате и колко дълго бихте могли да си позволите да търсите нова работа. Помнете, че винаги по-лесно намират работа тези специалисти, които в момента имат работа. Освен това, добри работодатели не се намират лесно - ако имате добри отношения с колегите си и с началниците и работите в добър колектив, може би е по-добре да не напускате фирмата и да работите на по-ниска длъжност с по-ниска заплата, отколкото да рискувате да започнете нова работа при непознат работодател.

Намерете полза

Смяната в длъжността може да Ви даде нови възможности. Преместването на друго, дори и по-ниско в йерархията, работно място вероятно ще Ви позволи да работите нещо по-различно, да общувате с нови хора и да придобиете нови умения, които могат да Ви бъдат от полза, когато си търсите нова работа. Вече имате по-малко отговорности? Това не е толкова зле – имате повече сили и време да се заемете със своето образование или с нещо друго, полезно за Вашата кариера.

Успех!

Прочетено: 4,683 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 19.03.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!