Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Хората, чиято професия е свързана с проявите на грижа (емпатия) към други хора, с времето изтощават своите ресурси на положителните чувства и не могат да се противопоставят на стреса. С времето това може да докара физическото и психическото изтощаване.

Фото: stock.xchng

Проблемът на «емоционалното изгаряне» е актуален за учителите, лекарите, възпитателите, мениджърите, консултантите, полицаите и т.н.. Както на работното място, така и вкъщи хората с тези професии постепенно започват да се чувстват изтощени емоционално, физически и психически.

Съществуват три аспекта на проблема:

1. Понижава се самооценката. Човекът се чувства безпомощен и апатичен. С времето може да се усети агресия и отчаяние. Понякога се изненадваме, че сред представителите на хуманни професии се срещат агресивни хора. В повечето случаи синдромът на изгаряне е причината да има агресивни мениджъри, учители и лекари.

2. Самотата. Хората, страдащи от този синдром, не могат да установят нормален контакт със своите клиенти, колеги и партньори. Те се отнасят към тях като към вещ и, като следствие, остават самотни.

3. Емоционално изтощаване. Това е най-опасния аспект. Умората, апатията и депресията съпровождащи емоционалното изгаряне, докарват ред сериозни болести – гастрит, мигрена, високо кръвно, синдромът на хроничната умора.

Как бихте могли сами да се справите със синдрома на изгарянето?

Най-добрата профилактика е непрекъснатото усъвършенстване. Няма значение, дали влагате силите си за да правите кариера или да познавате тайните на Вселената. В случая е важно да не стоите на едно място, а да се развивате. Дори стресовите ситуации, свързани с правенето на кариера ще Ви отдалечават от синдрома на изгарянето.

Смяната на дейността е най-доброто лекарство от емоционалното изгаряне. Ако имате възможност, променете нещата изцяло. Например, работата на медицинска сестра сменете с тази на мениджър. Ако нямате възможност за пълната промяна, сменете рода на дейността. Преди сте работили с деца? Преминете към преподаването на възрастни хора. Запишете курс за повишаване на квалификацията, завършете още едно образование, участвайте в професионалните конкурси.

Най-смелите от Вас могат да опитат да сменят сферата на дейността си на всеки 5-7 години. Обърнете внимание, колко дейности са сменили през живота си най-успешните хора.

Ако усещате, че не можете да се справите с проблема самостоятелно, обърнете се за помощ към близки и приятели. Понякога емоционалната поддръжка на близки хора върши добра работа! Разбира се, че и подкрепата на професионален психолог винаги ще Ви е от полза.

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 8,721 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 29.03.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!