Text: -A A +A
Четете още в Кариера: работно място, Проблеми в работата

Да имаш задължение всеки ден да ходиш на работа, не е от най-приятните неща в живота. Но, едно нещо е да имаш всекидневните работни трудности, които всеки има, а съвсем друго е ежедневно да прекарваш часове на място, което може да те разболее.

Фото: stock.xchng

Линнда Дюрре, авторът на книгата „Как да оживееш на токсичното работно място” е съставила чек-лист за определяне на нивото на опасност на работното обкръжение.

Тревожни симптоми

Линда Дюрре смята, че токсичното (опасното) работно обкръжение обикновено има едно или повече притеснителни неща, които посочваме по-долу. За да измерите токсичността на работното си място, отбележете и пресметнете симптомите, които наблюдавате в своята фирма.

Несправедливост:

 • Извършвате работа, колкото за двама - трима души, но никой не цени това;
 • Вашите колеги крадат идеите Ви и си преписват чужди постижения;
 • На някои колеги се прощават действия, които не се прощават на останалите;
 • Началникът или колегите възлагат отговорността за неудачите си върху други хора.

Аморални и незаконни действия:

 • Колегите Ви молят да прикриете техните неприемливи действия или да излъжете заради тях;
 • Молят Ви да класифицирате данни или документи;
 • Колегите Ви използват секса, за да направят кариера;
 • Вие или Вашите колеги сте получавали заплахи или сте се намирали във физическа опасност.

Ужасни шефове и опасни колеги:

 • Вие или Вашия колега сте подложени на сексуално натрапване;
 • Колегите или началникът пускат неприлични или некоректни шегички;
 • Колегите не изпълняват своите задължения и това влияе върху Вашата продуктивност;
 • Във фирмата е прието да се ръководи с помоща на силата и заплахите.

Дразнители:

 • Колегите Ви редовно прекъсват Вашата работа и нарушават личното Ви пространство;
 • Във фирмата виреят клюките, шпионажът и политическите игри.

Според Дюрре, всеки от посочените по-горе симптоми се явява признак за токсично работно място и не бива да остава без внимание. Ако сте отбелязали точки в повече от една категория, Вашата работа може да бъде доста токсична и опасна за душевното Ви и физическо здраве.

Да се примирите или да се борите?

За съжаление, някои работници вярват, че всички тези проблеми са неотменна част от „жестокия свят на бизнеса” и затова трябва да се примирят и да траят. „Много сътрудници смятат, че те нищо не могат да направят и не могат да променят ситуацията, - отбелязва Дюрре, - и като резултат страдат от физически проблеми, предизвикани от стрес и ярост”.

Има неща, които можете да промените с малко усилия. Ако някой непрекъснато нарушава личното Ви пространство или пилее работното Ви време, можете да кажете, че сте заети в момента, но с удоволствие ще отделите от времето си да говорите по-късно. В никакъв случай не давайте емоциите Ви да надделеят и не обвинявайте никого.

Ако, обаче, сте попаднали в условията на реална заплаха за Вас, действайте по същия начин, по който бихте действали, ако срещнете мечка в гората: бавно отстъпвайте и не се опитвайте да предизвикате агресия. Но, не бива да оставяте нещата без решение. Съобщете за проблема на своето ръководство или на отдел „Човешки ресурси”. Ако именно началникът Ви, или отделът се явяват Вашия проблем, търсете помощта още по-горе, съветва г-жа Дюрри.

В зависимост от това, колко зле е всичко, можете да се обърнете към юрист и да заплашите работодателя си, че ще се обърнете към пресата. Но, това е крайна мярка, която е по-добре да се избягва.

Планът на отстъплението

За съжаление, в някои фирми токсичността е част от корпоративната култура и причината за това е висшето ръководство. Това е случаят, когато е най-добре да напуснете. „Не можете да промените корпоративната култура за себе си, - казва Мари Макинтайър, автор на книгите и учител – Поставете си срокове, кога трябва да напуснете и започнете да се подготвяте. Когато се фокусирате върху по-позитивното си бъдеще, намалявате нивото на стрес, въпреки, че се намирате в негативна среда”. Може би точно сега е времето да си направите фирма, където всичко ще бъде така, както Вие го искате?

Във всеки случай, не бива да траете и страдате без дума да продумвате. „Работното място не бива да бъде отвратително, - казва г-жа Дюрри. – То трябва и може да бъде взаимноизгоден вариант за всички”.

Четете още в Кариера: работно място, Проблеми в работата
Прочетено: 6,208 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 28.06.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!