Text: -A A +A

Тези стъпки ще Ви помогнат да си запазите работата, ако това изобщо е възможно във Вашата ситуация.

Фото: stock.xchng

1. Направете приноса си за дейността на фирмата забележим за работодателя.

2. Правете печалба за фирмата: бъдете от служителите, които помагат за нарастването и запазването на печалбата, намирайте нови клиенти, продавайте повече и с по-голяма печалба за фирмата.

3. Поемайте повече работа и търсете повече отговорности в работата си.

4. Полагайте усилия Вашия началник да Ви харесва.

5. Бъдете от тези служители, които «не струват много» на работодателя – нито във финансов, нито в емоционален план.

6. Работете с удоволствие и ентузиазъм.

7. Покачвайте своите професионални навици. Развивайте се като професионалист.

8. Бъдете екипен работник. Сътрудничете си с колегите и работете за постигането на екипните цели.

9. Прилагайте своите лични таланти и умения в основната си работа.

В момента, най-важното за Вас е да се опитате да запазите съществуващата си работа. След като сте сигурни, че полагате всички усилия за това, можете да се замислите дали да си търсите нова работа или не.

Може да се случи, че въпреки, че сте положили всички усилия за запазването на своята работа, все пак работното Ви място не е достатъчно сигурно. Ако получавате информация, че областта, в която работите, в момента е много несигурна и конкурентните фирми започват да намаляват персонала си, трябва да сте готови, че можете да останете без работа всеки момент. Не изчаквайте връчването на заповедта за уволнение, а започнете да си търсите нова работа още от сега. В този случай добре е да се замислите върху възможността да смените отрасъла на своята дейност.

Възможно е икономическият отрасъл, в който работите в момента, да не е засегнат много сериозно от кризата, но Вашата фирма да не успява да се справя с конкуренцията или финансовия натиск. В този случай, могат да Ви предложат по-ниска заплата или работа на непълен работен ден. Ако смятате, че сте добър специалист, време е да си търсите работа по Вашата професия при друг работодател. Колкото и да Ви се иска да повярвате, че нещата във Вашата фирма скоро ще се оправят, вероятността това да се случи е много малка. В условията на икономическа криза пътят нагоре е много по-малко вероятен, отколкото пътят надолу.

Успех!

Прочетено: 4,910 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 22.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!