Text: -A A +A
Четете още в Кариера: работно място, Приложна психология

Огромното мнозинство от офисни служители използват интернет в работно време с лични цели. Най- популярни при това са новинарските статии, чатове, електронните библиотеки и информационните портали.

Фото: stock.xchng

Най-рядко корпоративните юзъри посягат към сайтове за запознанства и онлайн-игри.

Според данни на изследователския холдинг ROMIR Monitoring, получени след поредна интернет-анкета на активните юзъри, 90% от офис служителите признават, че използват компютъра на работното си място и интернет за лични цели. При това 76% от всички работят основно на компютър, а при 39% достъпът до интернет не е ограничен.

Рейтингът на най-популярните видове неделова дейност на работния компютър изглежда така: 86% четат новини в интернет, още 80% търсят информация, която не е свързана с работата им. Шест от десет запитани активно общуват с приятели чрез ICQ и други програми и още 60% четат книги и материали, несвързани с работата им в електронни библиотеки или информационни портали. 57% от участниците в анкетата казват, че не просто четат несвързани с работата им материали, но и ги свързват. Всеки втори респондент следи новините, чете интернет-версиите на вестници и списания. При това мнозинството от тези, които по такъв разнообразен начин си дават почивки и работни паузи, уверяват, че не злоупотребяват с работния интернет повече от 30 минути на ден.

Най-непопулярни видове за прекарване на времето са игрите в мрежата – он-лайн игрите не интересуват 81% от респондентите, с посещения на сайтове за запознанства не се занимават 80%. Видео не гледат 78% от участниците в анкетата, не поддържат и не четат блогове 77%, не играят пасианс или морски шах 72% и още 70% не се интересуват от допълнително закачени игри. При това мнозинството от тези, които все пак си признават, че правят това, твърдят, че то не им отнема повече от половин час работно време на ден.

Специалистите от ROMIR Monitoring приемат получените рейтинги за най- много и най-малко популярни видове дейности на работния компютър за напълно логични и закономерни. Така например за он-лайн игри е необходим достатъчно мощен компютър с добра звукова и видеокарта, които запалените геймъри слагат на домашния си компютър, но едва ли на служебния. Затова и да играеш на работа он-лайн игри няма особен смисъл, нито пък възможност, а стандартните игри на Windows отдавна са омръзнали на всички. Общуването във форуми също така иска постоянно присъствие на съответния сайт, докато чатът функционира в режим на виртуален диалог, който може да се прекъсне или да се постави на пауза. Сайтовете за запознанства и различни развлекателни страници най-вероятно се отбягват от страх за скрито наблюдение и възможни наказания от страна на шефовете.

Четете още в Кариера: работно място, Приложна психология
Прочетено: 9,688 пъти Източник на статията: http://bgfactor.org | 15.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!