Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

На всички ни е сложно да откажем на човека, който ни гледа в очите с надежда и очакване.

Фото: stock.xchng

Психолозите дори смятат, че има специфична група хора, които физически не могат да откажат на молбата на човека, който им е симпатичен. Но, ако Вие сте кариерист – ще се наложи да овладеете изкуството да отказвате.

Наистина, отказът е цяло изкуство, върху което се крепят политиката и дипломацията. В бизнеса тази наука се прилага всеки ден и на практика, лежи в основата на бизнес-общуването.

Интересно е, че колкото „по-източна” е културата на обществото, толкова по-малко причини за пряк отказ на събеседника тя допуска. Понякога на европееца му е трудно да осъзнае, че зад смътните неясни отговори, които на пръв поглед изглеждат положителни, азиатските им събеседници крият едно твърдо „не”. Европейската съвременна култура, най-вече бизнес-култура предполага, че положителният или отрицателният отговор трябва да бъдат казани недвусмислено.

Да разгледаме основните грешки, които възникват в ситуациите, когато е необходимо да се отговори с твърдо „не”:

  • Формулирате отказа си неясно и оставяте у събеседника лъжливи надежди за положително решаване на въпроса;
  • Не правите разлика между приятелските и деловите отношения;
  • Знаете, че на Вас Ви е тудно да отказвате, затова с всички сили избягвате ситуациите, в които може да Ви се наложи да кажете „Не”;
  • Казвате „Да” само от любезност, но в същност, не смятате или не можете понякога да изпълните обещанието си;
  • Изказвате отказа си в агресивна и категорична форма;
  • Не забелязвате съществуващите възможности да намерите компромисно решение.

Психологията има цяла област, която се занимава с „напрегнати” ситуации в общуването – конфликтология. Специалистите в тази област са разработили няколко лесни за прилагане правила, спазвайки които ще можете да отказвате, когато това е необходимо, без да се притеснявате след това:

1. Отказвайки на човека, демонстрирайте своето уважение към него – усмихнете му се леко (ако ситуацията го позволява), гледайте го в очите и стиснете ръката му. Дори и да не можете да дадете на човека това, което той иска, все пак покажете, че той заслужава Вашето уважение. Освен това, фактът, че днес не сте се разрбали по някакъв въпрос не означава, че утре няма да можете да бъдете полезни един на друг с нещо друго.

2. Казвайки „Не”, мислете за последствията. Бъдете максимално сигурни в това, че с отказа си не лишавате фирмата си от един потенциално добър договор, партньор или служител.

3. Опитайте се да формулирате основателна причина за отказ, ако това се налага. Наличието на обективна причина за отказ ще позволи на събеседника Ви все пак да запази добро впечатление за Вас, въпреки, че сте му отказали.

4. Ако отказът е тежко изпитание за Вас и никак не сте сигурни в себе си, се подгответе предварително. В повечето случаи ще имате малко време преди срещата, на която ще се наложи да кажете „Не”. Представете си, как бихте се държали в предстоящата Ви ситуация, като си описвате най-добрия за Вас начин на държане. Представяйки си ситуацията, Вие ще се притесните, но по този начин ще „изразходвате” по-голямата част от страха си. Освен това, ще успеете да подготвите подходящи реплики за себе си и по-лесно ще ги кажете на събеседника.

5. Казвайки „Не” не бива да лъжете. Дори, трябва да се опитате да покажете на човека, в каква ситуация се намирате, и защо се налага да откажете. Разбира се, ако на Вас Ви се налага да отказвате по сто пъти на ден, то физически няма да имате възможност да обяснявате своето положение при всеки отказ. Но, дори и без да обяснявате нищо, трябва да покажете уважение към човека, на когото отказвате.

6. Когато знаете, че така или иначе ще откажете, не бива да се бавите. Човекът може да разбере, че ще му откажете, по Вашето държане или мимика и ще сметне, че имате слаб и нерешителен характер.

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 10,195 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 07.01.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!