Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Ръкуването е съвременна форма на древния ритуал, който се е съхранил в повечето европейски държави. Съвременния човек запазва ръкостискането като поздрав при среща, при запознанство и при сбогуване.

Фото: stock.xchng

Всеки от нас се ръкува, но замисляли ли сте се някога, колко информация получавате или предавате при едно обикновено ръкостискане? Случвало ли ви се е да усетите, че някой Ви е по-близък само след едно никакво ръкуване, а друг става изведнъж неприятен? Обърнете Вашето внимание, как Вие и другите се ръкувате и ще направите една стъпка напред към разбирането на реалните мисли и усещанията на хората.

Доминиране, подчиняване или равенство във взаимоотношенията

Доминиращото отношение се показва, като подавате дланта си обърната надолу при ръкостискането. Не е необходимо дланта Ви да бъде обърната директно към пода. Достатъчно е тя да сочи надолу по отношение на дланта на другия човек. По този начин Вие “казвате”, че желаете да "контролирате" срещата.

Обратното на доминиращото ръкостискане е да подадете ръката си с длан обърната нагоре. Това е най- ефективно, когато искате да предадете контрола на друг човек и да му позволите да разбере, че той владее и контролира положението.

Внимавайте, понякога хората, които страдат от ставни заболявания или тези, които пазят ръцете си поради професията си – хирурзи, художници и др., могат да ползват отпуснато, “подчинено” ръкостискане и да Ви заблудят.

Представете си, че и двамата ръкуващите се искат да запазят доминиращо положение. И двамата непроизволно се опитват да завъртят дланта на другия и увличат се в едно яко ръкостискане, при което положението на ръцете остава вертикално. Трябва да различавате този тип “мъжко ръкостискане” и едно равнопоставено ръкостискане. Ако първото е неприятно и неприемливо между партньори, то второто може да бъде удачен вариант за Вас в определени ситуации, когато искате да подчертаете равенството си с портньора.

Ръкуването с двете ръце

Ръкуването от този тип понякога се нарича още "ръкостискането на политика". Този, който започва ръкостискането подава едновременно и двете си ръце, за да създаде впечатление, че е честен и откровен, че може да му се има доверие. Лошото е, обаче, че когато този стил на ръкостискането се използва при човек, с когото току-що се запознавате, се получава обратният ефект. Другият, който получава това внимание, става подозрителен и предпазлив.

Ръкуването с прихващане на рамото на събеседника с другата ръка, придава по-силно чувство. А ръкуването с прихващане на китката на ръката е допустимо само при роднини или близки и интимни приятели, тъй като се навлиза в личното пространство на индивида.

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 9,869 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 01.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!