Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Американски психолози доказаха, че интелектът почти не участва в съставянето на първоначалното впечатление.

Фото: stock.xchng

За да си състави човек мнение за характера и способностите на непознат, на мозъка му е нужна една десета от секундата. Това първоначално впечатление може после да бъде коригирано само в процеса на личното общуване, твърдят американски психолози.

В хода на експеримент, проведен от сътрудници на университета Принстън, 200 доброволци трябвало да оценят по снимки качества на непознати хора като привлекателност, отговорност, надеждност, компетентност или агресивност. За разглеждане на снимките им давали време от 0.1 до 1 секунда. Изследователите докладват, че на участниците им е било достатъчно и най-краткото време, за да си съставят ясна представа за характера на човека от снимката. При увеличаване на времето, посветено на размисъл, само затвърждавало първоначалното впечатление.

“Връзката между чертите на лицето и особеностите на характера може да бъде минимална, но това не ни пречи да оценяваме другите от пръв поглед” – казва един от организаторите на изследването Алекс Тодоров. “Ние много бързо определяме притежава ли даденият човек важни за нас черти на характера като отговорност и компетентност, дори без да говорим с него. Следователно проявяваме склонност към прибързани и необмислени решения”, добавя Тодоров.

По думите му, данните от сканирането на главния мозък, проведени на участниците в изследването показват, че формирането на симпатия към непознат човек става почти без участието на интелекта и в него се задействат онези зони на главния мозък, отговорни за усещането за страх. Става дума за така наречената “мозъчна смокиня” – много древна зона, сформирала се у гръбначните много преди префронталната кора на главния мозък, където са локализирани центровете на интелектуалната активност. Данните от изследването са публикувани в сп. Psychological Science.

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 7,398 пъти Източник на статията: http://bgfactor.org | 26.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!