Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Не само хората искат да изглеждат добре в очите на околните. Фирмите, организациите, едрите и дребните работодатели също създават митове, за да поддържат реномето си.

Фото: stock.xchng

Това е част от рекламната кампания.

С митовете се опитваме да прикрием недостатъците, страховете и слабостите си. Всеки се влияе от “чара” на една добре изпечена лъжа.

Агресивен, пълен с комплекси младеж създава мит за силата на своя характер. Нацията, която завладява чужди територии, създава мит за историческата си мисия. Двойка свадливи съпрузи създава мит за гореща страст в семейството.

Митовете създават партии, религиозни организации и сдружения от всякакво естество. Трябва да сте наясно, че за да членувате в една или друга партия или организация, трябва твърдо да вярвате в тези митове или най-малко, да го показвате пред околните.

Какви са най-разпространените митове, с които ни омагьосват работодателите? Трябва да ги знаем и поддържаме, ако искаме да задържим работното си място.

Първо ще разгледаме митовете, които са измислени отдавна, но са валидни и в съвременния свят.

Нашите конкуренти ряпа да ядат

Това е един вид универсален мит. Той се прилага и разпространява, както от корпорациите с големината на Майкрософт, така и от кварталните бакалии и фризьорските салони с големината на стандартен гараж.

Станете съмишленик на нашата мисия

Друг разпространен мит е: “Ние работим не заради парите, ние изпълняваме мисия”. Митът успешно се прилага от фармацевтичните фирми, едрите и дребните субекти на здравеопазването, както и от всякакъв вид правни, социални, държавни и военни институции.

Ние само помагаме

С каквото и да се занимава една фирма, тя съществува само за да “удовлетворява потребностите на своите клиенти”. Дори производството на тютюн, алкохол и продукти “за възрастни”, удовлетворява нещо по подразбиране полезно и необходимо на потребителите.

Дребните “тънкости” в качеството и полезността на продукта, както и печалбите на фирмите, не са за пред обществото и не се дискутират.

Нашето любимо семейство

Този мит се е затвърдил в Европа и Америка през 80-те години, а в Япония – след втората световна война. Митът за фирмата като “едно щастливо семейство” още често се прилага, но ефектът му е по-слаб.

В света на конкуренция за работното място, когато всеки “се бори за място под слънцето” е трудно да повярваш, че съществуват идеални фирми.

Лидерът на пазара

Съвременните митове са станали по-изобретателни. Най-разпространеният мит е, че не е задължително една фирма да има печалба сега, на момента, ако тя има “голямо бъдеще” и в перспектива ще стане лидер в икономиката.

Точният път към бъдещето не се посочва, но мястото към което се предвижваме е розово и носещо големи печалби. В това бъдеще ни очакват личните космически кораби, многочислени прислужници и пряка връзка по електронна поща с другите милионери.

Този мит е мед за душата. Той ни държи бодри денем и спокойни нощем.

Разбира се, не му вярваме до края, но това няма никакво значение. Митът работи не защото хората му вярват. Вярата ни крепи, когато нямаме това, което искаме да имаме.

Защо ни трябват митове

Те могат да обяснят тайните неща. Каква е причината да прекарваме с колегите си по-голяма част от живота си, отколкото със семейството си? Защото успешната кариера ще осмисли живота ни!

Митовете успокояват нашите притеснения. Дали ще ме уволнят, няма да мога да изплатя лихвите по заемите, ще загубя дома си, ще приключа живота си като клошар, ще спя в картонен кашон? Разбира се, че няма! Защото такива неща не се случват с такива добри отговорни хора като мен.

Историческата роля на митовете

Митовете ни отделят от ужасите на света наоколо. Те ни дават стимули да вървим по-нататък. Както се вижда от историята, те се явяват могъщ мотивиращ фактор.

Между другото, фирмите, занимаващи се с високите технологии, са издигнали митичното на ново ниво. Компанията “Хюлет Паккард” поддържа определени делови принципи и ценности, които сега са записани, но дълго време са се разпространявали от уста на уста. Един от митовете е, че веднъж един от основателите на фирмата, Бил Хюлет, е обикалял из фирмата и е видял една врата, заключена с голям катинар. Той е срязал катинара и го е оставил на бюрото на един от мениджърите с бележка “Ние не правим тук такива неща”.

Следвайки този култов пример, другите големи фирми са произвели собствени митове за това как компютърните технологии освобождават гения, който се крие във всеки от нас. Изводът е, че всеки служител на такава фирма допринася за освобождаването и спасението на човечеството.

Някои митове са повече мотивиращи, други – по-малко. Със сигурност има такива митове, които допринасят за успеха на фирмата повече, отколкото финансовите стимули. Дали да им вярвате? Изберете сами.

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 9,506 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 20.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!