Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Сред най-разпространените качества, които могат да предизвикат антипатия, е прекалената самоувереност. Опасността е в това, че притежателят на това качество не приема, никаква друга гледна точка, освен своята. Много е трудно, дори понякога е невъзможно такъв човек да се убеди в някаква друга гледна точка. Добре е, ако упоритият човек не греши, но какво да се прави, ако той упорито подкрепя грешната гледна точка? Как може да се предубеди такъв човек?

Фото: Flickr
Трудно е, но не е невъзможно

Когато притежателят на „магарешката упоритост” се оказва Вашият началник, то е много рисковано да се спори с него. Такъв спор може да предизвика ред доста неприятни за Вас събития.

Ефект в дадения случай ще има, ако аргументирано и студено обясните съществото на въпроса. Но, най-напред трябва да се сдобиете с ред сериозни доказателства и аргументи. След това, се стегнете и със спокоен глас и във уважителна форма изложете същността на въпроса и факта, че Вашата гледна точка има право на съществуване.

След като ще приключите да излагате мисълта си, се опитайте веднага да напуснете. По този начин ще лишите опонента си от възможността веднага да се впусне в спор с Вас. Освен това, опонентът Ви ще бъде отърван от необходимостта да Ви признава, че е загубил и изглежда като пълен глупак. А това е много важно за Вас! Хората подсъзнателно мразят тези, които са им показали техните недостатъци. Нали, не искате Вашият началник да Ви намрази?

Не очаквайте, че ще получите медал за своята правота. В най-добрият случай, шефът Ви ще признае грешката си в някоя лична среща, или ще го спомене между другото в някакъв разговор. Или ще се направи че нищо не е станало.

Ако упорития човек е от същото йерархично ниво във фирмата, като Вашето, то можете да покажете и малко упоритост. Провокирайте го в разговор и го поставете на мястото му по гореописания начин. Трябва да бъдете по-упорит, но не и невежлив.

Уважението на колегите, може да се заслужи, ако сте способни да доказвате своите думи с факти и дела. Който и да е Вашия опонент – началник, колега или клиент, трябва да бъдете аргументирани, твърди, но да показвате уважението си към опонента и към неговото мнение.

Замислете се, ако забелязвате, че по някакъв въпрос имате различно мнение от колегите си или началника си. Има вероятност, че мнението на друг човек има логика. Истината се ражда само в диалогът. Не бъдете прекалено критични и не доказвайте това, в което сами не сте напълно сигурни. Понякога е по-добре да се признаете за победен, отколкото да се покажете като упорит глупак. С това, само ще заслужите уважението в хората, с които работите.

Успех!

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 3,858 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 01.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!