Text: -A A +A
Четете още в Кариера: репутация, Приложна психология

Как да кръшнете от работна среща и да запазите своята репутация?

Фото: stock.xchng

Офисният живот е трескав и бърз. Днес, например, смятате, че на всяка цена трябва да се срещнете с някой клиент или партньор и си уговорите среща, а утре той вече „не е актуален”и трябва да измислите, как да избягате от срещата. Да видим 10-те най-удачни начина да го направите:

10. „Не успях да се свържа с Вас”

Това е най-слабо действащия начин да избегнете делова среща. Във века на GSM-те и електронната поща, наистина трябва да положите доста усилия, за да не успеете да се свържете с търсения от Вас човек. Прилагайте този начин извънредно рядко и не забравяйте да посочите, че не сте успели да се свържете с човека, защото Вашите комуникации не са били наред.

9. ”Не сте получили моето писмо, с което Ви уведомявам, че ми се налага да променя датата на срещата?”

Горкият Ви партньор, никога няма да може да каже със сигурност, че не е получавал такова писмо. Разбира се, той може да Ви „намекне”, че такива важни писма трябва да се изпращат не само по E-mail, а и по факс или да се направи контролно обаждане по телефона. Но, свършеното е свършено.

8. ”Извинявайте, но нямам никакво време. Вместо мен на срещата ще присъства Милена”

По този начин не само кръшкате от срещата, а и излагате на допълнителен стрес своята колежка или подчинена. Ако можете да го направите – защо пък не?

7. ”Пътувах към Вас, но катастрофирах”

Това оправдание действа, винаги. Лошата страна е, че можете да се урочасате...

6. Да се разболеете

Най-искрено – с температура, аспирина, вълнените шушони и хремата.

5. Да заминете в командировка

Лекичко преместете някои дати и заминете за някъде по работа. Кажете, че искрено съжалявате, че така се случва. А после – кой знае, може би партньорът Ви сам ще се откаже, изобщо да се среща с Вас по въпроса.

4. Не вдигайте слушалка, когато Ви се обаждат

Не вдигайте слушалка в деня на срещата, а се обадете на човека на другия ден и му обяснете, че сте имали извънредно спешни работни задачи и не сте имали никаква възможност изобщо да отговаряте на телефоните обаждания.

3. Не отговаряйте на писмата с предложения за среща

После се направете на изненадан и кажете, че сигурно писмото автоматично е препратено в „спам” и е било изтрито.

2. ”Попаднах в голямо задръстване!”

За да изглежда правдоподобно това оправдание, трябва да се намирате в голям град или да Ви се налага да пътувате на голямо разстояние. Добавете, че нещо се е случило с двигателя на колата Ви, и не сте могли да запалите. Можете да излезете на шумна улица и да се обадите от там – фонът на трафика ще направи обаждането Ви правдоподобно. Но, ако сте много важна персона, могат да Ви предложат да пратят кола и да Ви вземат. Тук вече се спасявайте, както знаете.

1. Най-действения начин: Не си уговаряйте ненужни срещи

Тогава, няма да Ви се налага да лъжете и да кръшкате и да се чувствате виновни.

Ако вече сте си уговорили ненужната за вас среща и със сигурност знаете, че няма да присъствате на нея, по-добре е да се обадите предварително и честно да кажете, че отменяте срещата. Бъдете точни с хората, ако искате и те да са точни с Вас!

Четете още в Кариера: репутация, Приложна психология
Прочетено: 3,854 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 24.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

На са много любезни.—-И според мен не са извинителни.


Добави коментар