Text: -A A +A
Четете още в Кариера: работно място, Приложна психология

Горещи теми: пол, поколение и култура

Фото: stock.xchng

Годината е 1964. Първото участие на „Бийтълс“ в шоуто на Ед Съливан, гледано от 73 милиона човека – екранен миг, разделил поколенията. По време на втората им песен баща ми скочи от дивана (както правеше, когато е разстроен) и се оттегли в кабинета, клатейки глава и мърморейки: „И това ми било музика!“

Оттогава светът не е спирал да се променя. Днес можете да откриете изключително разнообразна музика – рок, джаз, рап, хип-хоп, поп, госпъл и блус – съвместени без проблеми на един и същ айпод, на повечето работни места ще се натъкнете на огромно разнообразие по отношение на пол, възраст, етническа принадлежност и култура. Само че без уменията за общуване щастливото съвместно съществуване не се получава толкова лесно.

Днес работните ни места са изключително разнообразни и стават все по-разнообразни с всяка изминала минута под съвместното действие на силите на глобализацията и на технологията. Съществуват фактори, които ни карат да възприемаме света различно един от друг и които могат да предизвикат търкания. Но съществуват и редица нови умения за общуване, които ще ви помогнат да се справите с половите, поколенческите и културните различия: емоционален самоконтрол, общуване, състрадание, мотивиране на хората, тласкани от различни конкурентни мотиви, намиране на най-доброто у всеки и умението да се владеем по отношение на стереотипите.

Не го приемайте лично

– Бях унижен.

– Почувствах се толкова предаден, че няма да му проговоря, докато не ми се извини.

Тези реплики сигурно ви звучат като извадени от някой сапунен сериал, но това са истински думи, които често изричат жените, докато мъжете ги произнасят доста по-рядко. Тази любопитна разлика между половете подчертава степента, в която много жени се чувстват лично засегнати, когато някой критикува тях или идеите им. Изследванията сочат, че като цяло жените са по-състрадателни и по природа по-лесно се настройват на вълната на своите чувства и на чувствата на другите. Това като цяло е нещо хубаво и е огромно предимство по отношение на справянето със сложността на човешката природа. Възможно е обаче емоционалната ни осъзнатост да има и отрицателна страна, огромен недостатък – жените често приемат нещата прекалено лично. И макар страстната природа като цяло да е нещо хубаво, прекалената емоционалност на работното място категорично пречи на кариерата.

Ако жената се поддаде на склонността си да реагира прекалено силно и да вижда твърде голям подтекст в нещата, когато е изправена пред предизвикателство, несъгласие или критика на работното място, значи я очакват неприятности. Положението се влошава още повече, ако тя се поддаде на така наречения катастрофален ужас: когато засилва хилядократно всяка критика и после я отнася към личността си като цяло, а не към конкретното поведение, умение или положение, за което се е отнасяла. Неизбежно следва засилено усещане за несигурност и за провал, което още повече влошава положението. Макар че несъмнено има и мъже, които са прекалено чувствителни и приемат нещата твърде лично, те явно са малцина и не се срещат често.

Четете още в Кариера: работно място, Приложна психология
Прочетено: 5,877 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 05.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!