Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

И Вие ли сте от хората, които започват да забелязват, че Не-то става обичайният отговор на началника Ви? Каквото и да предлагате, за каквото и да молите - отговорът, е все един и същ. Със сигурност вече сте започнали да се замисляте, дали причината не е във Вас?

Фото: stock.xchng

Най-напред трябва да запомните, че няма как да разберете, защо непрекъснато Ви отказват, ако не се опитате да изясните това с отказващия Ви човек. Не бива да изпадате в паника или да се отчайвате при поредния отказ на шефа си, а да разберете истинската причина, заради която ви отказват. Най-добрия начин за това е да питате направо, но в любезна форма. Когато знаете, какво кара хората да Ви отказват, можете много по-лесно следващия път да формулирате молбата си по начин, намаляш вероятността да получите негативен отговор.

Не бива да се навивате и да мислите, че не ставате за нищо и хората не Ви уважават. Припомнете си – нали, успешно сте изкарали образованието си? Може би, някога сте печелили някакви конкурси и имате определени професионални постижения? Със сигурност има неща, за които можете да се гордеете със себе си.

Да разгледаме най-честите ситуации, когато можете да получите отрицателен отговор от началника си и най-вероятните причини за отказ:

- Бихте ли увеличили заплатата ми?
– Не!

Моментът, когато човекът моли за увеличаване на заплатата си, е един от най-неприятните в живота. Всеки се чувства притеснен и бърза да завърши ситуацията.

Не бива да си правите илюзии – отрицателния отговор на този въпрос е, на практика, норма. И най-често това не значи, че шефът Ви смята за недостоен за по-голямо възнаграждение. Причините могат да бъдат хиляди – например, на началника Ви трябва време да обмисли тази възможност, да прецени Вашата работа като обем и качество, да прецени, каква печалба носите на фирмата и как повишаването на Вашата заплата би се отразило на Вашите колеги. Освен това, шефът Ви, трябва да пресметне осигуровките, които трябва да плаща върху Вашата заплата, общия доход на фирмата, тенденции във Вашия отрасъл и други неща, които не са очевидни за Вас, но са от значение за Вашия работодател.

Винаги има вероятност, след първоначалния отказ, шефът Ви да се върне към обсъждането на въпроса за Вашата заплата и да го реши във Ваша полза.

- Бихте ли ме назначили на по-висока длъжност?
– Не!

Да молиш началниците за нова длъжност, е също толкова неприятно, колкото да ги молиш за по-висока заплата. Ако бихме живели в идеален свят, нямаше да ни се налага да отправяме подобни молби. Нашите началници, сами биха ни предлагали нови длъжности и биха се грижили за нашата кариера. Но, живота показва, че на практика това се среща много рядко.

Напълно е вероятно във Вашата фирма просто да няма свободни длъжности от по-високо ниво или изобщо не се предвижда никакво разместване на персонала в близкото време. Затова са Ви отказали, въпреки, че притежавате необходимите квалификация, опит и хъс за работа. В този случай трябва сами да прецените, дали да се примирите с настоящото си положение във фирмата или да инвестирате време и пари в повишаването на своята квалификация, за да можете да кандидатствате за по-висока длъжност в друга фирма.

- Имам много добра идея. Предлагам ...
– Не!

Никак, не е приятно да критикуват някоя идея, която сте обмисляли дълго време и смятате за много добра. Най-неприятния вариант, е когато предложенията и идеите Ви се отхвърлят в груба и обидна форма.

Отделяйте емоциите от фактите. Емоциите ги задръжте за после, а фактите разгледайте по-внимателно. Питайте за причините за отказа. Може би, ако получите отговор, сами ще се уверите, че в дадената ситуация във фирмата, прилагането на Вашата идея или предложение, наистина няма да има добър ефект и с нищо няма да помогне на фирмата да работи по-добре или да има по-високи печалби.

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 4,278 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 27.04.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!