Text: -A A +A

Какви трябва да бъдат колегиалните отношения? Как да общуваме с колегите си така, да имаме добри работни отношения в екипа? Следвайте нашите съвети и няма да имате притеснения.

Фото: stock.xchng
Бъдете кратки

Когато трябва да обсъдите някакъв служебен въпрос или проблем с колегите си, бъдете максимално кратки. Ценете времето на колегите си и те ще ценят Вашето.

Съобщавайте на колегите си за резултатите от тяхната работа

(в случай, когато работите по един проект или сте ръководител на екипа)

Не премълчавайте, когато Вашите колеги закъсняват да спазят сроковете за работата си и по този начин са забавили изпълнението на общата Ви задача. Направете това по подходящ начин. Казвайте: ”Ако не се вместим в крайния срок за този проект, то ще имаме определени проблеми” или „няма да имаме време да проверим добре изпълнението на поръчката”. Винаги казвайте „Ние”, а не „Ти”.

Още по-важно е да не премълчавате, когато колегата е изпълнил своята част от задачата добре и навреме. Не забравяйте да му кажете, че отличната му работа е допринесла за това, че Вие лично и целия екип добре сте се справили с цялата задача или проект.

За важните разговори трябва да се подготвяте предварително

Това правило важи, както за срещите с по – високостоящите колеги (мениджъри, началници, директори), така и за деловите срещи с колеги. Определете за себе си предварително темата на разговора и въпросите, които бихте искали да решите. Ако темата на срещата е по-обемна, запишете си на едно листче малък план на разговора. По време на разговора не се отплесвайте на други теми и се дръжте делово.

Не се оплаквайте

Внимавайте, какво и с кого обсъждате в работата си. Опитвайте се да не се оплаквате на колегите си, защото като нищо ще си развалите репутацията. Не бъркайте колегиалните отношения с приятелски. Ако наистина Ви е много тежко, намерете друг слушател за Вашите проблеми – близки и приятели или специалисти.

Задръжте емоциите си

Не си позволявайте да показвате крайните си емоции в присъствието на своите колеги. Разбира се, че всеки от нас понякога има нужда от психично разтоварване, но трябва да внимавате по какъв начин го правите. Ако наистина емоциите Ви врат, а се намирате на работното място, можете, например, да напишете едно писмо и в него да излеете душата си. Адресирайте писмото до себе си и го изпратете на електронната си поща или го напишете на лист хартия и го скрийте в някой джоб. Като се приберете вкъщи след работния ден, ще го прочетете и ще видите, че света не е чак толкова крив, както понякога изглежда.

Не приемайте нещата лично

Възприемайте критиката на работното място като отправена към работата Ви, а не към Вас лично. Не позволявайте служебната критика, да засяга личното Ви достойнство.

Говорете по същество

Опитвайте се да не се отдалечавате от темата на разговора, дори когато Вашите колеги правят това. Не проточвайте служебните разговори до безкрай, като обсъждате нещо не по темата. Винаги меко, но упорито връщайте колегата си към темата на разговора, ако той започне да обсъжда нещо странично.

Информирайте

Винаги се опитвайте да информирате колегите си за важните събития и сроковете, които се намират във Вашата служебна компетенция. Никой не обича да разбира в последния момент, че сроковете или условията се променят.

Имайте добри обноски

Внимавайте за думите си, не забравяйте да казвате „Благодаря” и „Моля”. Не си позволявайте да престъпвате добрия тон на разговора, дори когато колегата Ви е направил нещо наистина извънредно. Нищо не успокоява конфликта така, както спокойния и претеглен тон на разговора.

Спирайте клюките

Не бива да пускате или обсъждате клюки, дори трябва да пресичате подобни разговори във Ваше присъствие. Ако не е възможно да го направите пряко, можете, например, да кажете само: ”Така ли?” и веднага да минете на друга тема. Когато човекът, споделящ клюката, не получи интерес от Ваша страна, той губи смисъла на цялото му клюкарстване и повече няма да се опитва да обсъжда с Вас подобни теми.
Бъдете приятелски настроени, но не допускайте колегите си прекалено близо до себе си

Най-доброто държане по отношение към своите колеги, е да се държите приятелски с всички, но да не престъпвате границата на деловото общуване. Оставете приятелските отношения за след работно време.

Правете комплименти

Подчертавайте достойнствата на своите колеги, възхищавайте се на силните им страни в работата и винаги ще можете да очаквате, че и те ще забележат Вашите постижения.

Прочетено: 18,936 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 23.01.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

статята е изключително важна за навлизане в бизнеса и за правене на кариера. Благодаря.


Добави коментар