Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Често срещаното явление е, когато ръководството на фирмата разделя екипа на най-добрите и най-лошите работници. Целта на това разделяне е да задържат във фирмата най-добрите (ключовите сътрудници, звезди), без които, според ръковоството, фирмата няма да поддържа достатъчно ниво на професионализма. Ние бихме нарекли тази елитна и малочислена група фирмената аристокрация.

Фото: stock.xchng

Какво е характерно за представителите на фирмената аристокрация? Те са активно подпомагани в работата си, а успехите им винаги са подкрепени от съдействието на ръководството. На тези служители се възлага по-интересна и по-перспективна работа, те се включват в интересни обучения, посещават професионални семинари, а тяхната квалификация добре се финансира. Тяхната заплата е по-висока, а техните имена винаги са в списъка с годишните премии.

Елитните служители „имат право на грешка”, а в работата си ползват постиженията на „простолюдието” (разбира се, приписвайки си тяхните идеи и старания). В интерес на истината, всеки фирмен аристократ е наясно, че не може да се справи без подкрепата и труда на „долното ниво” на йерархията, затова не пропуска да казва: „Дължа всичко на екипа си”. Но, кой ли вярва на тези скромни твърдения? Ръковоството винаги знае, че без ценното участие и ръковоство на „звездата”, никой от „простолюдието” нищо свястно не може да направи.

Вие сте от групта на фирмените аристократи? Честито! Вие имате талант да паразитирате върху труда на колегите си и, най-вероятно, ще изкарате по този начин доста години (ако не се смени ръководството на фирмата).

В същото време, какво става с „простолюдието”? Ами ... с тях нищо не става. Те са последната грижа на ръководството – фирмен „консуматив”.

Забележка за фирменото ръководство:

Не бива да забравяте, че по-голямата част от екипа съставят представителите на „фирменото простолюдие”.

Всеки служител претегля за себе си съотношението между заплащането си и труда, който полага във фирмата. Дисбалансът между тези два показателя рано или късно води до понижаването на усилията, които работникът полага. С други думи, ако човекът усеща, че не получава адекватно на усилията си заплащане и респект – той започва да работи по-малко и по-неефективно.

Често се случва, че служителите са претрупани със задължения и отговорности, но нито тяхното количество, нито качеството на работа на служителя, не влияят върху крайното възнараждение. За какво, в този случай, те трябва да се нагърбват с допълнителин задачи? Какво ще ги стимулира да работят?

В екипите, където „фирмената аристокрация” е явно очертана, възникват напрежение, конфликти и клюки. Изнервената атмосфера допринася още повече за ситуацията, когато мотивацията на по-голямата част от персонала е само „нали трябва да работя някъде?”.

Друг аспект, който трябва да имате предвид е, че ако персоналът не се обучава, ако не се грижете за повишаване на квалификацията на всичките си служители, то средното ниво на професионализма във фирмата постепенно започва да намалява. Това рано или късно се отразява и върху качеството на работата на „звездите” (нали техния труд до голяма степен се опира върху труда на целия екип) и въру работата на фирмата като цяло.

Фирмата, отгледала силна „фирмена аристокрация” неизбежно ще деградира, защото няма потенциал за развитие.

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 6,960 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 25.10.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!