Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Всеки знае, че за да объркаш един човек е достатъчно, например, по средата на разговора да започнеш да мучиш като крава или да лаеш като куче. Но, ние Ви предлагаме да ползвате по-сигурни (и по-незабележими) начини.

Фото: stock.xchng

Сигурно Ви се е случвало по средата на някакъв разговор изведнъж да си загубите мисълта или да се объркате и то в най-неподходящия момент. Сега ще разгледаме вероятните причини, защо това се е случвало с Вас. Правете изводи и прилагайте на практика наученото, за да можете и Вие да обърквате своите събеседници.

Извънредно спиране

Най-лесно е да се обърка един човек тогава, когато той изобщо не очаква, че нещо може да се случи. Например, точно в мигновението, когато той вече е почти отворил устата и се кани да каже нещо. Този момент можете да откриете много лесно, като следите дишането на събеседника си.

Преди да започне да говори, всеки човек се концентрира и поема въздух. Възниква кратка пауза. Точно по време на тази пауза трябва да кажете своята реплика. Няма никакво значение, какво точно ще кажете. Това може да бъде някаква неясна реплика или напълно смислено изречение. Но, най-силен ефект ще имате, ако кажете нещо напълно несвързано с темата на разговора, например: „Между другото, можете ли да свирите на тамбура?”.

В никакъв случай не прилагайте този трик по средата на изречението на събеседника. Той със сигурност първо ще довърши мисълта си и след това ще Ви обърне внимание.

Притеснение

Накарайте човека да се притесни. За емоциите е отговорно дясното полукълбо на мозъка, а за мисленето – лявото. За да накарате събеседника си да спре да мисли логично, трябва да накарате чувствата му да надвият мислите. А това най-често става, когато има някакво притеснение.

За целта използвайте неадекватната си реакция. Например, говорещият ще бъде притеснен, ако забележи, че вместо очакваната адекватна реакция на неговите думи (кимване, осмислен поглед и т.н.), Вие започвате да въртите с главата си нещо неразбираемо или ако изобщо нямате ответна реакция и гледате с празен поглед.

Този начин е идеален по отношение към подчинен човек. Достатъчно е една-две минути да мълчите и да гледате тъпо без да мигате, за да накарате говорещия да се смути, да млъкне и да излезе от стаята.

Отбелязваме, че преподавателите и професионалните оратори (както, впрочем, и политиците) няма да се повлияят от този трик, защото са свикнали на каква ли не реакция на аудиторията си.

Точните въпроси

Дори и най-подготвения събеседник може да бъде объркан, ако му се задават „точните” въпроси. Класическия начин на прилагане на този трик е да зададете три и повече въпроса подред и да искате пълен отговор на всеки от тях. Например: „Колко струва този прибор и дали той е достатъчно рентабилен? И кога точно ще си върна инвестицията? И, най-важното, мога ли да го боядисам в оранжево? Или по-добре – в зелено? Вие какъв цвят харесвате?”

Важно е да направите лека пауза след първия си въпрос и точно когато събеседникът се кани да ви отговори, да му сервирате накуп останалите си въпроси.

Също така, можете да опитате да объркате събеседника си, като го питате за измислен проблем. Харчейки мисловната си дейност за да формулира отговор на явно глупав въпрос, човекът може да загуби основната си мисъл. Подходящия въпрос е, например:”Какво ли ще правим, ако сега върху сградата ни ще падне самолет?”.

Пожелаваме Ви леки и приятни разговори!

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 8,297 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 04.02.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Благодаря Ви! Смях се от сърце на “невинните” и по детски “лекомислено-наивни” предложения!Благодаря! След тежък и напрегнат ден,Вие сте моят релакс!


Благодаря Ви! Смях се от сърце на “невинните” и по детски “лекомислено-наивни” предложения!Благодаря! След тежък и напрегнат ден,Вие сте моят релакс!


Добави коментар