Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Съществуват няколко правила за това, какво трябва и какво не трябва да правите, когато не се съгласявате с Вашето ръководство.

Фото: stock.xchng

Не трябва:

Да казвате, че не сте съгласни с предложението на шефа. При това, не ползвайте думата “но”, което създава впечатление, че Вие изобщо не сте съгласни с нищо, което шефът Ви казва. Вместо да започнете изказването си с думата “но”, опитайте се да вмъкнете “аз бих предложил...”. Не трябва да се отдавате на емоциите. Не следва веднага да “сервирате” алтернативното решение. Точно обратното, по-добре е да уговорите среща с началника, на която ще имате възможност да обсъдите подробно какво всъщност шефът Ви иска.

Какво трябва да правите:

Започнете разговора с началника, питайки какво цели той и защо. Формулирайте въпросите си така, че те да изискват максимално подробен отговор. От време на време уточнявайте дали вярно сте разбрали мисълта му, за да сте сигурни, че разбирате точно казаното. В края на разговора не забравяйте да благодарите на шефа за информацията и уточнете кога бихте могли да му представите своя вариант, който ще отчете и проведеното обсъждане.

Съставяйки новия план за действие се опитайте да отчетете всичките пожелания на шефа, в това число и от лично естество, както ги разбирате. Опитайте се да намерите и да използвате удачните неща от решението или плана, който е предоставил шефът Ви – в края на крайщата, целта Ви е да бъде приет точно Вашия вариант, а не да докажете, че шефът Ви греши.

Започнете срещата така, че да дадете възможността най-напред шефът Ви да се изкаже. Бъдете сигурни, че той изобщо няма да Ви слуша (по скоро, да Ви чува) докато той самият не Ви даде думата по въпроса.

Когато най-накрая имате възможността да кажете своето мнение, трябва да сте убедителни и красноречиви. Опитайте се да покажете на своя началник, че Вашият вариант цели точно това, което шефът Ви иска да постигне.

Не се спирайте върху подробностите, ако не са Ви помолили за това. Говорете възможно най-кратко – сигурно шефът Ви има доста натоварен график.

Винаги помнете, че никога няма да се издигнете по кариерната стълбица, ако шефът Ви не Ви подкрепя. От друга страна, не забравяйте, че от значение е да запазите уважението и доверието към Вас от страна на колегите и подчинените с които работите.

Един от факторите, които помагат за издигането в кариерата, е умението да излагате мислите си точно и убедително. Това Ви умение се отразява и върху начина по който си вършите работата и върху мнението на Вашите колеги за Вас като за професионалист. Този фактор трябва да се отбележи най-вече от тези от вас, които са сигурни, че могат да преуспяват само за сметка на своите професионални качества и желанието си да се издигнат. Умението да се представяте добре ще Ви позволи да действате по-ефективно в различните ситуации, с които се сблъсквате в работата. Например:

  • Когато докладвате за резултатите от Вашата работа;
  • Участвате в срещи;
  • Контактувате с клиенти или колеги;
  • Търсите подкрепа за Вашия проект;
  • Молите подчинените си да свършат повече работа от обикновеното;
  • Търсите подкрепа от колега;
  • Вземате участие в презентация;
  • Представлявате своята фирма.

Служителят-единак е голяма рядкост. За да постигнете успех, трябва да можете да контактувате успешно с голям брой хора. В някой момент ще се наложи да не се съгласите с нечие мнение или решение, но това трябва да направите по максимално позитивен начин.

Успех!

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 9,163 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 04.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!