Text: -A A +A
Четете още в Кариера: работно място, Приложна психология

Не е лесно да оживеете в офиса, но още по – трудно е да процъфтявате там като цвете в парник. Някои хора го умеят. Да видим, как те успяват да го правят и да използваме техния опит.

Фото: stock.xchng
Обядвайте в правилната компания

Разбира се, ако веднъж по - погрешка сте седнали да обядвате на масата с офисните „момчета за всичко”, това няма да срути цялата Ви кариера. Но, все пак най - добре е да обядвате в компания на началниците. Ако пък началниците вече са чели някъде, че трябва да държат дистанция със служителите от по - ниския ранг и упорито Ви избягват по време на обедната почивка, използвайте малък трик.

Кажете на началника си, че имате много добра идея (новина от клиент, тайна информация от конкуренти), но точно в момента имате много работа и изчезвате. После предложете да обсъдите всичко по време на обедната почивка. Този трик, разбира се, може да проработи само в случай, ако наистина имате, какво да кажете на шефа си. Но, ако успеете, може така да насочите нещата, че ще станете чест сътрапезник на началника си.

Научете се да получавате бонуси

В условията на криза, когато няма никакви надежди за увеличаване на заплатите, е много важно да се сдобиете, с колкото може повече бонуси. Това се прави много лесно: трябва да убедите началника си, че абонаментът във фитнес - залата или курсовете за стрииптиз са много по - полезни за фирмата, отколкото за нейните служители.

За целта трябва да отидете при шефа си и със скучна и кисела физиономия да му покажете лист хартия плътно и нечетливо изписан с някакви изчисления. След това кажете: ”Тук съм пресметнал, че ако веднъж на седмица посещавам масажен салон, то работоспособността ми ще нарасне с 37%, което ще позволи .... бла-бла-бла ... да нарасне с цели 60%!”.

Тъй като нормалните хора заспиват веднага след като чуят „Тук съм пресметнал...”, имате голям шанс да докажете на ръководството си, че фирмата наистина много ще спечели, като направи само някакви мизерни разходи.

За да закрепите ефекта, след първия трик можете да използвате още един. Ако сте сигурни, че началството няма намерение да Ви изплаща квартирна премия, помолете го за някакъв бонус, а после кажете: „Ако ще го направите – можете да не ми давате квартирна премия”. Ако имате за ръководител поне малко свестен човек (е, вероятността е малка, но все пак) – той трябва да се засрами, че няма пари да Ви плати премия и да се хване за идеята да Ви компенсира по някакъв начин.

Не размазвайте своите умения

В кризата най - напред страдат служителите, които нямат ясна специализация. Ако Вие самите не можете точно да обясните, какво вършите във фирмата и отговаряте „от всичко по малко” – крайно време е да започнете да се позиционирате, като специалист.

Намерете в списъка със своите умения такова, за което и под кръвната клетва ще признаете, че го вършите добре. Започнете веднага да задълбочавате и развивате това си умение. Не се хващайте за всичко подред, надявайки се, че поне някое от начинанията Ви ще се окаже успешно. Изберете си само едно. Най – голям шанс да преживеят кризата имат хората, чиято работа никой освен тях не може да свърши наистина добре. Дори, ако цялото им супер - умение се ограничава с виртуозното правене на кафе.

Не се страхувайте да напуснете лагера

Преди две-три години масово явление беше, когато специалисти са прескачали от една фирма в друга, получавайки всеки път по - висока заплата. Въпреки кризата и сега има доста фирми, готови да привлекат чужди сътрудници.

Ако сте извадили късмета да работите във фирма, която въпреки кризата поддържа високо ниво на своето развитие, със сигурност ще се намерят доста конкуриращи фирми, готови да Ви плащат, за да получат отговор на въпроса „Как сте успели да го направите?”. Разбира се, планирането на прехода към конкуренти не винаги е лесно, но нали винаги можете да отидете при началника си и да му кажете „Представяте ли си, предлагат ми една камара пари, за да кажа, как сме преживели кризата! Само помислете, какви гадове са тези – дори и парите за тях не са от значение! Какво да правя?”. На шефа Ви, ще му стане приятно, че конкурентите смятат фирмата му за процъфтяваща и той, има вероятност, ще Ви плати, за да не издавате на конкуренти фирмените тайни.

Но, съществува определена вероятност, шефът Ви с радост да подпише заповедта Ви за уволнение и лично да Ви отвори вратата към улицата. Затова, не бива да прибягвате към този трик, ако наистина нямате предложение от конкурираща фирма или наистина не сте запознати с тънкостите на успеха на настоящата си фирма.

В следващата част ще разгледаме още няколко полезни идеи за живота Ви в офиса. ІІ част >>

Четете още в Кариера: работно място, Приложна психология
Прочетено: 7,406 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 20.06.2010г.