Text: -A A +A
Четете още в Кариера: работно място, Приложна психология

Още ли Ви е интересно, как да процъфтявате в офиса? Продължаваме да ви запознаваме с много ценни идеи.

Фото: stock.xchng

[ І част >> ]

Бутайте авторитети

Съществува един глупав вид доверие – ако човекът веднъж нещо е свършил много добре, ние продължаваме да смятаме, че човекът винаги ще прави добре това „нещо”. Това „доверие” поражда своеобразен вид „лоялност към служителя” – когато на тези, които веднъж са се показали като добри се гласува пълното доверие и се подарява пълен авторитет.

Ако сте ръководител, трябва да внимавате за „служителите на месеца” във Вашия екип. Точно те най - често стават най - мързеливите работници в екипа. С тях можете лесно да се справите, като им подхвърляте понякога някоя непрестижна задачка и не слушате техните възмущения.

Ако пък се борите със своя началник, то трябва да действате по по - сложен начин, защото задачата не е лесна (и много опасна!). Тук има два начина за действие: или да намеквате за некомпетентността на шефа си на по - големия шеф или да молите в присъствието на другите си колеги, началникът Ви да Ви покаже, как се прави тази или онази част от работата. Нали той е най - добрия и може да прави всичко?

Започнете да творите митове

Да, офисните Ви игрички трябва да включват и тази тежка работа. Ако искате да сте популярна и обичана личност в офиса, трябва да пускате по някой и друг мит за себе си. Митът в случая е равно на нещото намекващо на Вашето превъзходство над Вашите колеги.

Когато започвате да правите нещо по – добре от колегите си, веднага започвате да дразните целия екип. Хората виждат, че с нищо не сте по - добри от тях, но успявате по - лесно да се справяте с някаква задача. Освен това, Вашия успех косвено им намеква, че и те биха могли да го правят по - добре, но по някаква причина не го правят. Никой не обича да се чувства непълноценен.

Нещата обаче, коренно се променят, ако разпространите някакъв мит за себе си – например, че сте били отчислени от Харвард, защото сте измъчили професорите със своите въпроси или, че като дете сте живели на бунище и явно сте се натровили с нещо токсично и затова четете от двегодишната си възраст и т.н. Хората веднага ще се почувстват по - добре, защото ще имат обяснение за Вашите удачи и успехи (нали имате по-различно възпитание и опит). Колкото и да изглежда странно, подобни митове могат напълно да унищожат негативното отношение към Вас. Освен това, началниците по - добре запомнят служителите, за които в офиса витаят някакви митове.

Говорете първи

Всеки опитен началник (да не говорим за бюрократите с дълъг стаж) знае, че най - добрия начин да накарате някой човек да се притеснява е да останете с него насаме и дълго време да не го заговаряте. По този начин служителят се потиска с цел по - лесно да му се въздейства. Този психологически трик често се прилага в съвременния мениджмънт. Но, как да се борите с това?

Един от начините е веднага да избягате, но вероятността да имате такава възможност е много малка. Затова, ще се налага да се борите с шефа си очи в очи.

Трябва да действате по следния начин: веднага, щом забележите, че началника Ви се появява пред Вас и явно се кани да държи мълчаливата пауза, питайте го за нещо, нямащо никакво отношение към въпроса, за който мислите, че той се кани да Ви събеседва след паузата. Въпросът не бива по никакъв начин да касае опасната тема. Добре е да изберете този, отговаряйки на който началникът Ви ще може да се похвали. Например: „Вярно ли е, че миналата седмица на съвещанието у големия шеф сте ги разбили със своите идеи?”. Ако не можете да се сетите, за какво точно да питате човека, задавайте въпроси от общ характер – например за успехите на фирмата през миналата година.

Така напрежението ще се разсее и няма да усетите психологическото въздействие върху себе си. А и началникът Ви ще свикне да не прави психологически експерименти върху Вас и да Ви потиска с авторитета си.

Не се крийте

Последен съвет за Вас. Ако фирмата Ви е достатъчно голяма, за да провежда някакви съвещания и Вие присъствате на тях, опитайте се хората да Ви виждат - не се крийте зад нечий гръб или в някое тъмно кьоше. Не се заблуждавайте, че по този начин ще се спасите от началническите очи.

Най - изгодното място по време на съвещанието е отляво или отдясно до началника. Опитайте се да се преборите за някое от тези места (не се и съмнявайте – ще има доста кандидати).

Стратегическата изгода да се намирате до началника е в това, че шефът Ви не може непрекъснато да Ви наблюдава (не е удобно непрекъснато да си върти главата), а другите Ви колеги пък Ви виждат близо до началника. От друга страна, психолозите смятат, че позицията „до” човека предизвиква доверие. Със сигурност доверието на началника няма да Ви е в повече.

Ако имате други ценни препоръки за офисния живот, с интерес ще ги разгледаме, стига да ни ги пишете.

Успех!

Четете още в Кариера: работно място, Приложна психология
Прочетено: 7,702 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 24.06.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!