Text: -A A +A
Четете още в Кариера: автобиография, Приложна психология

Външността често лъже, но HR специалистите постепенно придобиват уменията да познават истинската същност на кандидата за работа. Понякога само с един поглед специалистът определя дали човекът е професионалист или само приятна персона.

Фото: stock.xchng

Това доказва експериментът, който се казва «Are Good-Looking People More Employable?» („Дали хубавите хора имат повече шансове да намерят работа?”). Авторите на експеримента са Бредли Раффл от Ben-Gurion University и Зеев Штудинер от Ariel University Center. Двамата учени са решили да разкрият истината за мнението, че хубавата външност подпомага кариерата. Резултатите са доста интересни:

Автобиографията „без лице”

Изследователите са изпратили 5312 документи за кандидатстване за работа от фалшиви кандидати за 2656 работни места – за мениджъри по работа с клиенти, счетоводители, инженери, IT специалисти и др.

Описанията на постиженията на „кандидати” в изпратените документи не са имали почти никаква разлика. Мъжете и жените са били примерно 50/50, при това половината от документите са били придружени със снимка на кандидата. Снимките на свои ред, също са били разделени на две групи – привлекателни лица и хора с обикновена външност.

75 на сто от документите са били изпратени на посредническите фирми за наемане на персонал, а 25 на сто – директно във фирмите, търсещи персонал.

Реалността е различна за жените и за мъжете

Само на 14,5% от документите за кандидатстване или на 770 от тях, бил получен отговор. Но дори тези 770 отговора са били достатъчни за да се установи статистически значима закономерност.

При жените най-интересни за работодателите са се оказали документите без снимка – 16,6%. Втори по интерес от страна на работодателите са били тези със снимка на жена с обикновена външност – 13,6%. Хубавиците са се оказали най-нетърсените от работодателите – 12,8% са получили отговор от работодателите.

Интересно е, че хубавите мъже са имали по-голямо внимание от страна на потенциалните работодатели. Почти всеки пети от тях е получил покана за интервю. Този резултат е с 10% по-висок от този на кандидатите с обикновена външност. На трето място са кандидатите, които не са представили свое фото.

Блондинките не се търсят, но блондините ...

Определено има дискриминация в областта на желаните за работа кандидати.

Вероятно е, че когато жена с хубава външност кандидатстват пред жена – HR специалист, тя има по-малко шансове, защото сред HR специалисти има много млади и самотни жени. HR-специалистите от мъжки пол, на своя ред, често възприемат хубавата външност като признак за семейство („С какво, викате, се занимава вашият съпруг?”) и смятат, че това е потенциалната причина хубавата сътрудничка да бъде пасивна в работата.

С други думи, ако сте жена, хубавата ви физиономия на снимката няма да бъде голям плюс при кандидатстване за работа, но за мъжете, които имат възможност да приложат към документите за кандидатстване снимка на привлекателното си мъжествено лице, шансовете за работа се покачват.

Не е справедливо? Никак дори! Но това са правилата на играта.

Четете още в Кариера: автобиография, Приложна психология
Прочетено: 1,735 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 23.10.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!