Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Да дадеш воля на гнева си, може и да не е толкова лошо, смятат учени от медицинския факултет на Харвардския университет.

Фото: stock.xchng

Учените, изследвали 824 човека на възраст 44 г. и повече, достигнали до извода, че гневът дори подпомага кариерата. И наобратно: тези служители, които предпочитат да си замълчават и да сдържат своите емоции, рядко успяват да направят кариера. Това е така, защото изблиците на гняв обикновено са причинени от недоволство спрямо несправедливост, а така реагират амбициозните хора.
Мижитурките, склонни да бъдат мачкани, нямат амбиции, нито мечти, защото по природа са песимисти. “Освен това негативните емоции подпомагат концентрацията”, категоричен е проф. Джордж Велиант от Харвард. “Въпросът е да умеем да овладяваме гнева си и да не го превръщаме в деструктгивен, ползвайки го единствено като емоционален отдушник”.
Психологът Бен Уилямс е напълно съгласен с това: “Хората, които умеят да остояват своята гледна точка, често излизат извън рамките на вежливостта. Именно благодарение на това обаче те се ползват с уважението на колегите си. Вродената им агресивност ги тласка непрекъснато към развитие. Ето защо, за разлика от другите, които все си мълчат, те много по-често успяват да направят кариера”.

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 4,347 пъти Източник на статията: http://news24.bg | 04.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!