Text: -A A +A

Хората припечелват настрани по различни причини: някои не са удовлетворени от заплащането на настоящата си работа, други не намират творческа самореализация, а трети искат да вземат участие в интересен проект. Някои търсят бели пари за черни дни и резервен вариант в случай, че сегашният им работодател ще им посочи вратата. Подробен наръчник за работа на няколко места без да ви разкрият.

Фото: stock.xchng

Очевидно е, че нито един ръководител няма да се зарадва на факта, че неговият подчинен работи за друга фирма. По този начин работникът му "пилее" идеи и енергия, които са "законна собственост" на работодателя. (Между другото, не сте ли забелязвали, че повечето ръководители са вътрешно убедени, че след като са Ви наели на работа, то Вие преминавате в пълната собственост на фирмата?)

Добре е, ако дълбочината на бизнес-връзката Ви с ръководството сте определили още при постъпването на работа, дори сте го записали черно на бяло в трудовият договор. Но, кой от наемните работници има възможността да избира?

Можете ли да се разберете със шефа си и мирно да разделите области на извънслужебните интереси? Ако това не е възможно, как да намерите възможност да работите настрани, без да накърните интересите си в настоящата работа? Практиката показва, че колкото и да говори ръководството Ви, че го интересува само крайният резултат на извършваната от Вас работа – това е само един мираж. Дори ако работите като програмист със заплащането свързано с краен резултат или сте преподавател с почасово заплащане, Вашият работодател със сигурност ще се притесни, ако разбере, че сте си намерили нова работа.

Какво можем да кажем за наемен персонал с твърда заплата? Това притеснение на работодателя се дължи на следното умозаключение: ако сте си намерили нова работа. Следователно, шансовете, че можете да напуснете точно когато това е най-неблагоприятно за фирмата са много големи. Има и друго. Ако работникът има време да извършва втора работа, следователно той или тя не е натоварен достатъчно добре в сегашната си работа или не спазва задълженията си отговорно! И в двата случая картинката не е много приятна.

Разбирайки какви изводи работодателят Ви може да направи и ако сте твърдо решени да балансирате между две работни места, трябва да подготвяте нещата отдалече.

Най-напред, следва да се определите колко дълго смятате да поддържате допълнителната заетост. Ако става дума за еднократни проекти или поръчки, то и предпазните мерки трябва да са еднократни. Най-важното е да не Ви “хванат”. Като алиби в такива случаи, обикновено, се използват сложни за изпълнение поръченията на шефа. Най-добре е те да са свързани с излизането извън офиса (до банката, съседното учреждение, в пощата и т.н.). Също минава и легендата за тежките болести на близките Ви и далечни роднини, или на любимото куче. Основното правило е да не злоупотребявате с търпението на ръководството и да проявявате изобретателност. Нали Вие не искате да се лишите от “топлото местенце” на сегашната си работа. Следователно важно е да запазите добрата си репутация във фирмата.

Решени сте да работите втората си работа дълго време и да полагате непрекъснати усилия на “вторият фронт”? Този факт във Вашата биография вече не може да се крие лесно. Непрекъснати лъжи и обяснения много скоро ще омръзнат на шефа, следователно трябва да легализирате по някакъв начин отсъствията си от работното място.

Идеалният вариант е да ползвате регулярни и предварително планирани отсъствия на ръководството. Ако то има навик всяка сряда след три часа по обяд да изнася двучасов доклад пред висшестоящето ръководство за положението във фирмата или всеки петък следобед да ходи във фитнес-салон, то това е най-удачното време да осъществявате Вашите планове. Но и тази възможност има тъмни страни.

Ако имате подчинени, следва внимателно да ги прецените – могат ли те да работят по време на Вашето отсъствие. Ако половин минута след излизането Ви те започват колективно да решават кръстословици или да пият кафе с по една-две цигари, то най-добре е да забравите за втората си работа и да признаете факта, че сте кофти началник, а Вашите подчинени не стават за нищо.

Прочетено: 6,837 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 01.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!