Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Шефът ви дълго „дъвчи” дори елементарните задания, навира си носа във всичко, убива всяка капка инициатива и държи под тероризиращ контрол всички етапи от работата? И, разбира се, той винаги е изнервен и недоволен от вашите резултати? Диагнозата е повече от ясна – вашият шеф страда от микромениджмънт.

Фото: Flickr

Това, на практика, не се лекува, но съществуват няколко начини поне малко да се преборите с тоталния контрол на началника.

Представете си началник, който не иска самостоятелно да вземате решения, описва в детайли изпълнението на всяка задача, бърза да ви помогне в случай на проблем и посвещава живота си на интересите на екипа. С други думи – началник, който не изисква от вас никакви умствени напъни и отговорност, а само „да си вършите работата”. Смятате, че да имате такъв началник е „шестица от тотото”?.

Възможно някои наивни хора мечтаят да имат такъв шеф. Но, те не знаят, че работата под ръководството на такъв началник се превръща в непрекъснато късане на нерви! Всичко, каквото и да правят неговите подчинени, винаги е грешно. Логично е, че главите на подчинените хвърчат!

Интересно е, че и самия началник също има проблеми – той винаги е под напрежение, защото само той може да свърши нещо наистина добре, а няма възможност да се разкъса. Може да ни стане жал за такъв човек. Ако той не е наш началник. В противен случай точно ние заслужаваме съжаление.
Къде е неговото копче?

Изглежда, че проблемите на такъв свръхконтролиращ началник могат да бъдат решени много лесно. Той само трябва да намери послушни сътрудници, които понасят всякаква критика, да им се обясни подробно, какво се изисква от тях, и работата ще потръгне.

Но, истината е, че нито един от свръхконтрольорите не е наистина наясно как точно трябва да ръководи. На такъв човек му се струва, че непрекъснатия контрол е единствения начин да бъдат получени добри резултати. Той не осъзнава, че всъщност пречи на подчинените си да работят.

Илюзията в главата на шефа е толкова силна, че не му дава да се отпусне. Той непрекъснато виси на главите на сътрудниците си, навира се във всяка дреболия, присъства винаги и навсякъде. Хората го приемат като тиранин. Но, всъщност това не е така.

Наистина, повечето микромениджъри смятат себе си за силни, доминиращи личности. В действителност те са слаби и зависими. Непрекъснатото „раздаване на команди” и нежеланието да се даде малко самостоятелност на хората, означават, че човекът има големи комплекси, вътрешно потиснат и, най важното, изобщо не умее качествено да организира работата на екипа. Единственото, което наистина трябва на този човек, е да го пуснат да си ходи и да остави хората на мира. Лесно е това да се направи, ако човекът е в подчинена позиция, а какво да се прави с свръхконтролиращия началник?

Обикнете го

Не всеки е способен да се смири с тоталния контрол, да отстъпи и да се научи да работи под непрекъснатия поглед на началника. Но, понякога този начин на действие дава по-добър резултат, отколкото активната съпротива. Психолозите смятат, че свръхконтролиращите хора от пасивен тип (досадници, които все се оплакват) изискват меко отношение – така те могат да бъдат успокоени и тяхната енергия да бъде насочена в по-полезната посока. За това съществуват няколко начина на действие:

1. Илюзия на пълното подчинение

Трябва да се преструвате, че всичко, което казва шефът ви е най-истинната истина. Трябва да показвате, че изцяло сте съгласни с него, да уточнявате детайли и да му кимвате с готовност. И ... да правите всичко така, както си знаете.

Тук имате двоен ефект – шефът ви няма да ви досажда, а резултатът от работата може да бъде доста по-добър, отколкото шефът очаква.

Разбира се, този начин на действие не винаги е възможен – микромениджърът е непредсказуем и може изведнъж да паникьоса. Ако на него му се струва, че някъде е изпуснал контрола, всичките ви усилия могат да бъдат безрезултатни.

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 4,097 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 10.01.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!