Text: -A A +A
Четете още в Кариера: работно място, Приложна психология

На работното си място Ние прекарваме по-голямата част от живота си. Пет или шест дни в седмицата по осем часа на ден, а то и повече. В определен смисъл, Нашата работа е Наш дом и семейство. Обаче, както и всяко семейство, „работното семейство” има свои скрити неща.

Фото: stock.xchng

Всеки колектив е индивидуален – някъде това е щастливо семейство с силни традиции и готовността да се подкрепя ближния, а на друго място – това е чист змиярник. В такъв екип всеки негов член е готов да нападне ближния си, ей така, само защото някой е посмял да обезпокои „гнездото” (територията, бюрото, чашата за кафе, информацията, клиентите и т.н.т.). Понякога, колегата съска при нашето приближение и е готов да ни ужили във всеки момент. Съществуват и обособени змийски групички, в които отделните индивиди се събират заедно, за да могат да нападат членовете на другите групи.

Къде най-често се срещат змиярници? Основно такива прояви са характерни за големите фирми, където кариерата се прави много по-лесно, отколкото в малка фирма. В малките фирми змийските прояви се срещат сравнително по-рядко. В такива фирми е по-вероятно да откриете някой добродушен Иванчо-шофьорът, сладката Ленчето-секретарката, приятната счетоводителка леля Петранка, шегаджията Николчо (който работи на неопределена длъжност – нещо като заместник директор и личен състав в едно лице). В малката фирма всеки е на мястото си и кариерния ръст не е много възможен, затова тези Ленчета разглеждат работното си място по-скоро като временно явление, като възможността да придобият опит преди да се втурнат да превземат кариерните върхове, в някоя голяма фирма. Такива колективи, наистина могат да се превърнат в едно голямо дружно семейство.

В големите фирми, обаче, съществуват една камара отдели, направления, филиали и понякога работейки в такава фирма не познаваш всичките си колеги, дори тези, които работят в съседен отдел. В такива условия семейните отношения не виреят. Да, Вие можете да празнувате рождени дни на колегите си и да се събирате на служебните партита, но никога не можете да бъдете сигурни, че същите тези колеги, с които сте мило бъбрили на по една цигара, няма да се обърнат срещу Вас и да си затраят, ако ще потъвате геройски в някоя корпоративна вълна. Защото, всяка секретарка и всеки мениджър си има за цел (и то реална и достижима) да се предвижи по кариерната стълбичка с още едно или няколко стъпала нагоре. А едно свободно място в служебния списък на сътрудници потенциално може да предизвика някои доста перспективни размествания в екипа. Ако пък сте на ръководна длъжност, можете да бъдете сигурни, че никой няма да помръдне и пръста си заради Вас. Кой ще спасява положението на шефа си, когато сам се стреми да заеме неговото място?

Да, сред колегите Ви могат да се крият доста интересни и хитри змийски екземпляри. В такава среда не може да има доверителни отношения, тъй като много неща от тези, които можете да споделите с колегите си, могат да се обърнат срещу Вас. А този, който ще Ви издъни, само лекичко ще си свие раменете – „Извинявай, приятел, но бизнесът си е бизнес...”.

Всякаква Ваша погрешна постъпка също може да бъде обърната срещу Вас. Трябва винаги да сте нащрек. Дори по време на коледното парти, трябва да се владеете като разузнавач, защото още помните историята на Васето от съседният отдел, който на миналото парти малко е прекалил с алкохола и е направил доста интересни изказвания (за което е бил уволнен още на другия ден). Да... можете само да мечтаете за приятните партита, които се случват в някои малки фирми, където всички с разбиране се отнасят към леко прекалилия с алкохол колега и грижливо го доставят у тях с такси.

В змиярника, само се създава видимост на добра колективна работа. Да, всеки си изпълнява задълженията, но няма усещане, че всички се стремят към обща цел. Няма сплотеност и всеки е за себе си. А необходимостта винаги да се оглеждате за опасност, хаби доста нерви. Трябва и Вие да бъдете змия, за съжаление, защото, ако сте някое питомно зайче, ще ви изядат много бързо.

Какво да правите, ако работите в змиярник? Това зависи от целите Ви в кариерата и от Вашия характер. Ако успявате да играете по „змийските” правила, ще си виреете добре в такава среда и ще имате всички шансове да направите добра кариера. Ако пък не – търсете си друго работно място, за да не се откриете някоя работна сутрин напълно изпохапан.

А Вие къде работите?

Четете още в Кариера: работно място, Приложна психология
Прочетено: 5,923 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 08.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!