Не е лесно да се изкачваш по кариерната стълбичка, когато не разбираш всички тънкости и психологически трикове, които се използват от най-успешните кариеристи. Нашата рубрика Приложна психология е точното място, където ще намерите тайната информация, която само ние споделяме с вас.

Омразата към началниците е програмирана от самата организация на работата

Повече от половината работещи хора смятат, че най-напрегнатият момент в тяхната работа е контактуването с прекия началник. Лидерите имат по-голяма заплата, стоят по-високо в йерархията и правят само проблеми.

Приложна психология 3

Скрито влияние: Как да въздействате върху хората чрез интонацията на гласа?

С помощта на интонацията на гласа можете незабележимо да влияете върху други хора, като залагате в тяхното подсъзнание скрити заповеди.

Приложна психология

Британските учени: работоспособността на мъжете се покачва в присъствието на хубави жени

Смята се, че присъствието на хубави жени разсейва мъжете. Но, учените от Университета Нотингам са доказали, че всичко става точно по обратния начин.

Приложна психология 1

Глава 10. Мислете за бъдещето

Книга на Брайън Трейси. Вашите мисли определят вашите думи, решения, действия, резултатите, които постигате и изобщо цялото движение на вашия живот. Вие се движите в направление, зададено от вашите мечти и творчески пориви. Колкото повече мислите и говорите за нещо или си представяте нещо, толкова по-голямо влияние вашите мисли, мечти и стремежи оказват върху вашите действия и толкова по-бързо те намират въплъщение в живота.

Приложна психология

Глава 9. Пазете своето честно име като свято

Книга на Брайън Трейси. Всеки честен бизнес е основан върху доверието. Всички отношения на фирмата със своите клиенти, доставчици, финансови институции и с персонала си се изгражда върху принципа, че хората въвлечени в делови отношения, могат да имат доверие един на друг в това, че ще постъпват така, както обещават да постъпват.

Приложна психология

Съществува зависимост между чертите на лицето на ръководителя и финансовия успех на фирмата

Финансовият успех на фирмата не зависи от физиономията на ръководителя, а само от добрата му работа? Не се заблуждавайте!

Приложна психология

Изследванията показват, че колкото повече плащат на един човек, толкова по-малко му се иска да работи

Традиционно се смята, че материалното възнаграждение се явява най-сигурният източник на мотивация. Върху тази идея е основан целият съвременен мениджмънт – иначе за какво са измислени бонусите, премиите и самата идея за кариерния ръст? Без цялата тази менажерия съвременната цивилизация просто ще се срути. Затова вие сигурно няма да повярвате в това, което ще прочетете тук. Все пак, опитайте.

Приложна психология

Хубавите хора имат по-големи шансове за добра работа? Не е точно така.

Външността често лъже, но HR специалистите постепенно придобиват уменията да познават истинската същност на кандидата за работа. Понякога само с един поглед специалистът определя дали човекът е професионалист или само приятна персона.

Приложна психология

Сложно ви е да кажете Не? Кажете Да, но бавно

Не е лесно да отказвате. Още по-трудно е да казвате Не на своите колеги. Какво да правите, ако сте претоварени от работата, а в този момент при вас идва колега, на когото не ви е удобно веднага да откажете? Можете да кажете Да, но ... бавно

Приложна психология

Борба с излишния контрол на началника

Шефът ви дълго „дъвчи” дори елементарните задания, навира си носа във всичко, убива всяка капка инициатива и държи под тероризиращ контрол всички етапи от работата? И, разбира се, той винаги е изнервен и недоволен от вашите резултати? Диагнозата е повече от ясна – вашият шеф страда от микромениджмънт.

Приложна психология