Text: -A A +A
Четете още в Кариера: влияние, Приложна психология

Твърдо сте решени да доведете до съзнанието на събеседника своите послания. Дори с цената на магическите сили. Опитайте да приложите начини, които са използвани по време на класическите хипнотически сеанси. Правилото е лесно - съчетанието на прости малки действия поражда силен краен ефект.

Фото: stock.xchng

Посочваме Ви десет „малки действия” – правила, използвани от професионалните хипнотизатори. Всяко от тях е дребно и незабележимо за опонента Ви, но трябва да ги спазите стриктно и всички без исключение. Ако пропуснете някое, защото ще го сметнете за несъществено, няма да има краен ефект. В същност, не бива да възприемате събеседника си като човек с когото ще “събеседвате”, а като обект за въздействие.

Десетте правила са:

1. Бъдете напълно сигурни в своята сила да внушавате

Пълното изпълнение на това правило на практика е почти невъзможно без да владеете духа си. Състоянието на сигурност можете да постигнете след като работите върху самооценката си. Трябва да знаете, че всяко едно неизпълнено от Вас обещание или лъжа, могат да заличат постигнатото от Вас чувство за сигурност в себе си.

2. Говорете силно и ясно, твърдо и разбираемо (но без да повишавате тона си прекалено високо)

Ако искате да прилагате хипноза, ще се наложи да работите върху своята дикция и гласа. Тренирайте за да намерите подходящи тембър и темп на речта.
3. Гледайте в очите на събеседника

Голямо значение има погледа на хипнотизатора. Трябва да се научите на тъй наречения “хипнотически поглед” – да гледате спокойно, твърдо, но не притеснително настойчиво. Тренирайте първо върху огледалото, а после и върху околните хора.

4. Максимално се отпуснете

Максималното отпускане може да постигне само трениран човек. Тук могат да помогнат аутогенните тренировки и йога.

5. Използвайте местоименията “Аз” и “Мен”

Без коментар.

6. Насочете събеседника си към очакваното от него действие (кажете му, какво искате от него)

Трябва да насочите вниманието на човека към действието, което искате той да извърши. Но, първо трябва да сте наясно, кокъв ефект върху човека имат Вашите думи. При някои хора се наблюдава „обратен ефект” на указанията. Например, ако им казваш да се накланят напред, те задължително ще се накланят назад. Трябва да го имате предвид, когато въздействате на човека и, ако забелязвате обратни реакции, да коригирате предаваните от Вас нагласи.

Съществуването на „обратен ефект” е много добре познато на хипнотизаторите, които работят с аудитория от много хора. Затова те винаги дават противоречиви нагласи, очаквайки, че в групата има хора с обратна реакция. Например, те казват “Вие можете да ми вярвате, или да не ми вярвате ...”

7. Не се извинявайте, дори Вашите искания да не са обосновани

Това правило е лесно за изпълнение, но също трябва да се спазва стриктно.

8. Не се изнервяйте, бъдете спокойни и решителни. Не позволявайте да Ви въвличат в дискусия.

(Събеседникът несъзнателно започва да се отбранява от Вашето въздействие. В никакъв случай не влизайте в дискусия с него).

Ако сте забелязали, хипнотизаторите никога не започват работа си с това, че разправят вицове, правят шумни дискусии или да изразяват своите емоции по някакъв начин. Работата си хипнотизатора започва с безизразно лице, с уверено и спокойно държание.

Въвеждащия разговор трябва да бъде на неутрална тема и да постави хипнотизатора в положението на „по-специален” човек (най вече заради държанието му, а не заради думите). Ако не улучите исканото емоционално състояние в себе си и в събеседника, въздействието няма да бъде ефективно.

9. Не давайте оценка и не обиждайте събеседника (“Нищо не разбираш, простак такъв...”)

Ако проявите негативна реакция към човека върху когото въздействате, като, например, му дадете негативна оценка, той ще се разсее, защото ще се съсредоточи вниманието си върху получената оценка.

10. Задължително изразете разбирането си на позицията на събеседника (забелязвайте и най-малките му реакции)

Това правило е много важно. Трябва да подкрепите думите си с реалните действия. Следва да наблюдавате внимателно каква реакция предизвиква вашето въздействие и да се коригирате, ако е необходимо.

Съществува и още едно правило – мислете предварително, какво искате да внушите и не въздействайте върху подсъснанието на хората внушавайки им лоши мисли!

Успех!

Четете още в Кариера: влияние, Приложна психология
Прочетено: 13,713 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 30.10.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!