Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Колко хора познавате наистина добре? Можете ли винаги да познаете, какво те мислят, чувстват, и какво ще направят в следващия момент от време? Обикновенно толкова добре можете да познавате много малко хора, повечето от тях са най-близките Ви хора. Всички останали Вие възприемате и разбирате с една или друга доза заблуда. По същия начин, често грешно, Ви възприемат и околните.

Фото: stock.xchng

Някои хора имат голямо доверие в преценката си, като смятат, че могат да се полагат на своите субективни усещания за човека, наричайки това интуиция, богат жизнен опит или професионален усет. Често, обаче, начинът да се оценява един или друг човек въз основата на тези неточни критерии, дава погрешна представа. Това, което хората наричат интуиция и личен опит, често се явява само индивидуален стереотип във възприемането на хора и събития. Психолозите смятат, че всеки човек вижда света „през своите очила”, т.е. се заблуждава в една или друга степен.

Изследванията показват, че всеки втори човек не може да познае точно, с какво се занимава човека, когото вижда за първи път, и не може след това по памет да опише външността му. Всеки четвърти, не може да си спомни цвета на косата и очите на събеседника си. Всеки пети не помни, колко висок е бил събеседника му. И само 10 на сто от хората успяват достатъчно добре да опишат външността и поведението на новите си познати.

Какво ни пречи да разбираме добре хората? На нашето възприятие пречат следните ни психологически субективни особености:

Стереотипност

Непознатото плаши човека. Ние не се чувстваме комфортно, ако до нас се намира нещо, което не познаваме, защото не знаем, какво поведение можем да очакваме от него. Природата е заложила в нас инстинкт за самосъхранение, който ни кара веднага подсъзнателно да преценяме опасността на ситуацията, в която се намираме. Затова, срещайки непознат човек, ние веднага го сравняваме с някои вече ни познати „образци” и избираме от тях този, който ни се струва най-подходящ за конкретния човек – „посрещаме по облеклото”. Точно затова е важен нашият имидж (образ, стил), нашето поведение и начинът на говорене. Те позволяват на хората да ни оценяват, избирайки най-благоприятния за нас „образец”, за нашата оценка.

Трайност на първото впечатление

Наистина, първото впечатление, което е направил човекът, е много важно за последващото ни отношение към него. На практика, впечатлението, което сме създали през първите няколко минути от запознанството, много малко се променя при по-нататъшното ни общуване. Тази психологическа особеност на човешкото възприятие отразява известния закон на бизнеса – „Ние никога няма да имаме възможност да направим първото впечатление”.

Съществува само един начин да променим или леко да коригираме първото впечатление, което сме направили върху някой човек – да продължаваме да общуваме с него продължително време, демонстрирйки качества различни от тези, които сме показали при първата среща.

Усреднена оценка

Стремежът да не забелязваме многообразието и индивидуалните различия на хората, ни кара често да оценяваме хората по усреднена скала – „обикновен човек”, „нищо специално” и т.н.

Предварителна нагласа

Изражението на обективната оценка на човека под влиянието на предварителна информация за него. Например, добро или неудачно мотивационно писмо или задочна характеристика от познат, предопределят отношението към кандидата за работа, което трудно може да бъде променено при лична среща. В бизнеса мнението на клиентите или рекламните материали могат да създадат определено отношение у потенциялния клиент доста преди той да се обърне лично във фирмата.

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 9,327 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 14.12.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!