Text: -A A +A
Четете още в Кариера: система, Образование & Квалификация

Сега да владееш чужд език не е само модерно - това е необходимо за човек, който иска да построи добра кариера. Светът е малък, информацията е достъпна за всички, но .... ако я разбираш.

Фото: stock.xchng

Лесно е да говориш майчиният си език, но как да научиш още един, когато не си вече в предучилищната възраст и никак не ти е лесно да запомниш стотици думи за кратко време?

Тайната е да използваш една проста система за изучаването на чужд език. Основата на системата е да си осигуриш подходящо “обкръжение” за изучаваните думи. Изградете в ума си един град. Нека това бъде един приятен за Вас град, дори познат – градът, където сте родени, или сте ходили там на почивка през училищната ваканция. Може би за Вас това ще бъде селото на баба и дядо.

В този град трябва да има всичко, като в истинския град - домът, където сте живели (там ще “складирате” думите за бита), в дома задължително трябва да има кухня и баня; да има спортна площадка, ресторант или кафене, река или море и т.н. Ако нещо липсва в града, който познавате реално, измислете го за “чуждоговорящият град”. Той трябва да съдържа всичко за един нормален човешки живот. Добре е да “сложите” във Вашата стая приятеля си от детинските години (ще го използвате за запомнянето на частите на човешкото тяло). Трябва да си осигурите и една работилница, където хората ще извършват различните дейности (за да се запомняте глаголите).

Ако учите език, за да го ползвате в работата си, “изградете” работното си място – офис или завод. Той трябва да съдържа всичко, като истински, дори колеги, служители и клиенти. Там ще “складирате” думи за служебно ползване.

За един език се “строи” един град, където се съхраняват подредени всичките думи. Лесно е да ги изваждате и ползвате, когато са Ви необходими. Има хора, които запомнят до 320 (!) думи на час! Но, в интерес на истината, такива хора са голяма рядкост. Повечето хора реално запомнят достатъчно думи в рамките на 3-4 седмици.

Разгледаният метод позволява да се запомнят много чужди думи. Следва да се връщате към процедурата след два дни, след това след две седмици и да я повтаряте всеки месец. С всяко едно повторение ще остават все по-малко думи, които Ви затрудняват. След един-два месеца те практически ще липсват. Процедурата трябва да се повтаря всеки месец, ако не практикувате езика. За тези, които започват да го практикуват, вече няма да има необходимост в повторението на първоначално наученото.

Имайте предвид, че думите не са целият език. Това е само половината. Другата половина е граматиката. Нея също трябва да изучавате, но ползвайки обикновен учебник. Най-важното в случая е да почнете да говорите. Има хора, които знаейки 50-100 думи говорят, има и такива, които знаят 1000 думи и не могат да ги вържат в изречения. Борете се със страха си – по-добре ще изглеждате, ако се опитвате да говорите с малко думи, отколкото да знаете много и да не отваряте устата.

Описаният метод позволява не само да се запомнят чужди думи, а и всякакъв вид информация, дори несвързана на пръв поглед. Този метод е спасение за студенти в предизпитната треска.

Успех!

Четете още в Кариера: система, Образование & Квалификация
Прочетено: 8,523 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 01.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!